Новият лидер Румен Христов призна: Няма опит за преврат, но СДС е на дъното!

Румен Христов

Не може да се говори за опит за преврат в СДС, защото съвсем открито казахме, че нещата се нуждаят от промяна, заяви в „Тази сутрин“ по бТВ новият лидер на синята партия Румен Христов.

Нямахме политики, нямахме послания, нарушена беше връзката, добави той.

Синият лидер влезе в студиото, за да говори за напрежението между предишния лидер Божидар Лукарски и вътрешната му опозиция, за възможната коалиция с НФСБ или с ДСБ и за промените, които предстоят.

СДС е в много тежка ситуация, защото сме на дъното и трябва да започнем да се оттласкваме от него, призна той.

Един от аспектите на вътрешнопартийния конфликт бяха плановете за явяване на избори на СДС. Лукарски открито призоваваше за консервативна коалиция с националистически партии, като опонентите му го обвиниха, че така в името на краткотраен успех погребва идеологически партията.

Христов отбеляза, че така и не е воден реален дебат по темата, но подчерта, че иска да говори за десен консерватизъм, а не за консерватизъм тип националпопулизъм. Според него състоянието на СДС в момента по-трудно би позволило самостоятелно явяване на вота, а вариантите за коалиция са три – идейна (само с десни партии със сходен профил, като той даде пример с ДСБ), конюнктурна (с по-голям избор на възможни партньори) и антистатукво (като СДС в началото на прехода – с леви, центристки и десни елементи).

„ГЕРБ е управляваща партия, не участваме в управлението и по дефолт сме в опозиция, ще критикуваме всички техни стъпки, които смятаме, че са неправилни, но и ще подкрепяме тези стъпки, които са важни за страната”, обясни Румен Христов.

По думите му единствените, с които СДС никога няма да се коалира, са БСП и ДПС.

По-важното обаче е партията да си върне доверието на хората. „Първо да направим коалиция с тези 500 000 избиратели, после ще говорим за политически коалиции”, призова лидерът на СДС.