Несебър се побратими с руското Звездно градче

Звездно градче

Несебър се побратими с руската космическа столица, известна под името Звездното градче, съобщиха от морската Община. Събитието се състоя по време на фестивала „Отечество“, организиран съвместно от българския и руския град за трета поредна година на живописния български полуостров.

Кметовете Николай Димитров и Валерий Токарев подписаха официалните документи в представителната зала на старото кметство в Несебър, като си обещаха занапред да развиват връзките помежду си. Двете страни се договориха да установят отношения на побратимяване и да ги развиват в духа на приятелство, взаимно доверие и сътрудничество, да развиват двустранни отношения във всички области, представляващи взаимен интерес, да стимулират развитието на двустранното сътрудничество в сферата на туризма и спорта.

Павел Журавльов, първи секретар на посолството на Русия у нас, сподели, че се радва да присъства на събитие, демонстриращо приятелство и добронамереност между двете страни и покани двамата кметове на форум на побратимените градове през септември във Варна.

След думите, афиширащи приятелство, бяха разменени и множество подаръци. Сред тези, които получи кметът на Несебър Николай Димитров от кмета на Звездното градче, бе книга, посветена на космоса, редактирана лично от Валерий Токарев. Николай Димитров поднесе на Токарев плакет на Света Богородица – закрилницата на Несебър, рекламни издания, разкриващи чара на града световна ценност, а на Павел Журавльов връчи почетен плакет на Община Несебър.

Последва разходка на полуострова, даваща възможност на гостите да се докоснат до красотата и хилядолетното наследство на единствения български град на ЮНЕСКО.

Малко по-късно от сцената на амфитеатъра стартира третото издание на фестивал „Отечество“ с официалните обръщения на кметовете на Несебър и Звездното градче. Пъстрият форум даде сцена за изява на малки и големи таланти, като любопитна подробност е, че участниците във форума бяха все от градове, свързани по един или друг начин с руски космонавти, като Звездното градче, град Гагарин, Оренбург. Водещ на фестивала и основен двигател на проявата бе Людмила Котлова, представител на Звездното градче.