Бургас укрепи сътрудничеството си с Армения и Вологда

арменци

Бургас укрепи приятелските и търговски връзки с арменски градове и руския град Вологда. Това се случи по време на посещения на делегации от там при кмета Димитър Николов.

Арменските гости бяха водени от Микаел Мелкумян – заместник-председател на Националното събрание на Република Армения, Джемма Багдасарян – депутат и член на Комисията по здравеопазване и социални въпроси и на Интерпарламентарни комисии и групи за приятелство в Националното събрание на Армения, и посланика на Армения у нас Армен Саргсян.

Двете страни обсъдиха развитието и задълбочаването на връзките и сътрудничеството помежду си в областта на културата, спорта, здравеопазването, търговията, науката и туризма.

Кметът Димитър Николов сподели пред гостите, че в Бургас арменската общност е голяма, сплотена и активна. Тя участва в културната програма и в обществения живот на града. Бургаският градоначалник покани арменски фолклорни състави да участват в най-стария фолклорен фестивал в България, който се провежда ежегодно в Бургас през август и презентира спортните и инфраструктурни обекти в града, предоставящи условия за съвместно сътрудничество.

Двете страни обсъдиха възможностите за увеличаване на туризма чрез разкриване на директна авиолиния между Бургас и Армения, както и връзките чрез корабоплаване по Черно море.

Гост от руския град Вологда беше неговият кмет Сергей Воропанов. Той и Николов подписаха споразумение за сътрудничество и обсъдиха бъдещи взаимовръзки в сферата на туризма, бизнеса, спорта и културата.

Кметът Димитър Николов покани фолклорните състави от Вологда да вземат участие в тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас и презентира спортните бази в града, в които могат руските отбори да провеждат тренировъчни лагери.

Кметът на Вологда отбеляза, че следващата визита ще бъде с бизнес делегация от руския град, която да се запознае на място с възможностите за инвестиции и да проведе среща с бургаски предприемачи.

Двамата кметове обсъдиха и евентуална възможност за откриване на авиолиния от Летище Череповец до Бургас, което ще позволи двата града да станат още по-привлекателни за туристите.

Новото споразумението за сътрудничество е продължение на успешните двустранни отношения и съвместни проекти между Бургас и Вологда, които бяха положени още през 2012 година.

Вологда се намира на 460 километра северно от Москва и на 630 километра от Санкт Петербург. Той е един от най-старите руски градове. Отличава се с добре развита икономика и е основен образователен център. Известен е като културната столица на руския север и град с красива и специфична архитектура.