Оставиха в ареста убиеца от Айтос, той няма нищо против

Теньо Енчев

Бургаският окръжен съд взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Теньо Енчев, привлечен като обвиняем за умишлено убийство на 19-годишната Ивета в Айтос. За това престъпление се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Престъплението беше извършено на 16 юни около 19.30 – 20.00 ч. Енчев нанесъл на момичето множество силни удари с юмруци и ритници в областта на главата, вследствие на които на следващия ден младата жена починала. Деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Съдът счете, че макар и на сравнително ранен етап, от събраните доказателства в хода на досъдебното производство до момента, може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Съдебната инстанция взе предвид и заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза, установяващо, че непосредствената причина за смъртта на Ивета Т. е черепно-мозъчната травма, а също, че констатираните при огледа и аутопсията множество увреждания по лицето и тялото на пострадалата са причинени от множество удари с твърди тъпи предмети, каквито са юмруци и меки обувки.

От приложената справка за съдимост на обвиняемия е видно, че по повод на предходните му осъждания за умишлени престъпления от общ характер са налице и условията за квалифицирането на инкриминираното деянието, като извършено при условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1, б. „а“ от НК.

По мнението на настоящия състав на Окръжен съд – Бургас е реална и опасността обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, ако не му бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, която същевременно ще обезпечи приключването на наказателното производство в разумен срок.

Любопитно е, че самият Теньо Енчев сам изяви желание да остане в ареста. В съда той заяви, че Ивета била човекът, когото най-обичал.

Определението на Окръжния съд може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд в Бургас в тридневен срок.