Предлагат Петьо Балкантуриста за почетен гражданин на Бургас

Петър Дойчев

Петър Дойчев, един от основателите на „Балкантурист“, е предложен да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“. Кандидатурата на бат’ Петьо Балкантуриста, както го наричат приятелите му, е издигната от Колежа по туризъм в Бургас, Бургаската регионална туристическа камара (БРТК), Бургаската регионална туристическа асоциация (БРТА) и Бургаската асоциация за екологичен и селски туризъм (БАЕСТ).

Петър Дойчев е роден в Бургас на 19 септември 1924 г. След Немското училище в града, завършва Стопанската академия във Варна. Трудовата му биография в системата на туризма започва още през 1948 г. Дойчев заема различни оперативни и управленски позиции, като израства от бюфетчик, през администратор и екскурзовод до началник на отдел „Средства за подслон и хранене“ към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма.

Петър Дойчев има изключителен принос в изграждането, развитието и управлението на операциите на големите туристически комплекси по Българското Черноморие като КК „Слънчев бряг“, „Златни пясъци“, „Албена“, „Св. Константин и Елена“ и др., както и за обучението и подготовката на кадри за туризма в България.

Той е сред инициаторите за построяването на хотелите „Приморец“ и „България“ в Бургас и за утвърждаването и развитието на града и Южното Черноморие като туристическа дестинация.

Петър Дойчев е на 93 години, от които 70 години са отдадени на туризма в България. Той е удостоен за Кавалер на орден „Стара планина“ – 1-ва степен. Почетен гражданин е на Варна, Несебър и на курорта Римини в Италия.

Предложението за удостояването на доайена на туризма със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ ще бъде разгледано от две комисии в местния парламент – по култура и читалищна дейност и по туризъм.