Опасаха с камери цяло Поморие, наред са Ахелой и Каблешково

камери

Община Поморие със собствени средства е изградила система от камери, която ще подпомага работата и на полицията във връзка с осигуряването на сигурност и спокойствие на жителите и гостите на черноморския град. Това е съобщил кметът Иван Алексиев по време на срещата с вицепремиера Валери Симеонов и туристическия бранш.

„Системата за видеонаблюдение е огромна като капацитет и възможности. В момента е на изпитателен срок, но много скоро ще я пуснем официално. Целият град, включително входовете и изходите му, вече е под наблюдение. Камерите са различни в зависимост от територията, която наблюдават – някои са стационарни, други – 360-градусови. Предстои разширяване изграждането на системата към Ахелой и Каблешково”, е казал кметът Алексиев, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Общо 48 камери са разположени в 24 точки в Поморие и на кръстовището на Ахелой. Освен в Общината, мониторинг център ще има и в местното полицейско управление, а софтуерът на камерите има възможност за проследяване на номера в две локации (нощен и дневен режим) и разпознаване на лица (също в нощен и дневен режим).

„Поморие за разлика от другите черноморски общини е много удобна за контрол. Престъпленията тук са най-вече от битов характер, а комуникацията между местната управа и бизнеса е изключително добра, което най-вероятно е причината миналата година за Поморие да има само един сигнал за нарушаване на нощната тишина, което е своеобразен рекорд на фона на другите общини”, е казал директорът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Във връзка със сигурността началникът на полицията в Поморие гл. инспектор Георги Куцаров е уточнил, че общо 42-ма ще са командированите полицаи на територията на морската община за летния сезон, като освен сформираните екипи ще има и пешеходни патрули.