Проектът за „Парк Океанариум“ се възражда, инвестират 110 млн. лв. за неговото изграждане

океанариум

Проектът за „Парк Океанариум“ в Бургас все пак може и да се осъществи. Строежът на водно развлекателно-релаксационния комплекс, предвиден за изграждане на територията на парк „Езеро“, беше замразен преди няколко години, след като главният инвеститор в проекта тогава – руската компания НПО „Мостовик“, обяви банкрут.

Сега обаче концесионерът по Договора за предоставяне на концесия „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ отново заявява интерес към изглеждането на океанариума. От дружеството са изпратили писмо до Общинския съвет в Бургас с искане за удължаване на сроковете за въвеждане в експлоатация на обектите от обществен интерес и извършване на инвестициите в „Парк Океанариум“.

„С настоящото писмо бихме желали да ви уведомим, че съвместно с партньорите ни от фирма „Хоризонт – Иванов“ ЕООД и международната компания Polin Waterparks възобновихме изпълнението на концесионните договорености, изразяващо се в актуализиране на идейния проект и осигуряване на финансиране за реализацията му. Желаем да ви запознаем с детайли от проекта за изграждане на „Парк Океанариум” Бургас, който ние преработихме и осъвременихме“ – пишат от компанията до местния парламент.

Обновеният линеен график за реализацията на атракционния комплекс предвижда тя да премине през четири етапа и обектът да бъде въведен в експлоатация в пълния си капацитет в срок от пет години, т.е до 2024 г.

Реализацията на основните обекти в проекта са разпределени на няколко етапа. Те включват изграждането на открит аквапарк с атракциони; комплекс от делфинариум, океанариум и развлекателно-познавателен комплекс; открит етажен паркинг за 1000 автомобила; закрит водно-оздравителен комплекс и леглова база.

Прогнозната обща стойност на планираната инвестиция за периода 2018 – 2024 г. е в размер на 110 149 035 лв. Компанията предвижда да открие над 400 работни места по време на строителството, 350 постоянни работни по време на експлоатацията на обекта и над 1000 работни места от съпътстващи дейности на доставчици, подизпълнители и партньори.

При пълното въвеждане в експлоатация на комплекса се очакват между 4500 и 6000 посетители дневно в активния сезон и между 500 и 1000 души извън активния сезон в рамките на „уикенд туризма“.

От „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ искат от общинските съветници искат да се удължи сроковете за въвеждане в експлоатация на обектите и за извършване на предвидените инвестиции до 31.12.2024 г.

От дружеството потвърждават категоричното си намерение да продължат да изпълняват концесионните си задължения, включително заплащане на концесионните такси в срок и поддържане на изискуемите банкови гаранции в договорения размер.

2 comments

 • Syuleyman

  12.06.2018 at 12:55

  Izvinqvam se che pisha na latineca.Tozi proekt e edin ot nai-privlikatelnite praven do sega,izklyuchitelno sam shtastiliv,che shte se realizira v Burgas.Sas sigornost shte privlicha mnogo turisti i ne samo.Srokat ot 5 godini e dobar,nadqvam se che nqma da e prisvoqvane na sredstva i ,che nqma da ima promeni v proekta. Blagodarq na kmeta D.Nikolov za staranieto i jelanieto da napravi Burgas oshte po-kosmopoliten grad.
  BLAGODARQ

  Reply

  • Димитър

   13.06.2018 at 11:58

   Аз пък не се извинявам, че пиша на Български, макар че както върви, може и да се наложи. Космополитен град е Истанбул, аз съм малко по-консервативен в желанията си за родния ми град, но както каже мнозинството, в този чудесен неолиберален свят.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *