Нови 5 шампионски титли за футболната академия на „Черноморец“

Черноморец 2007

Нови пет титли шампионски отпразнува футболна академия на „Черноморец“ (Бургас), похвалиха се от клуба. „Акулите“ можеха да имат 6 първенци през сезона, но нямаха късмет в един от наборите 2003, водени от Нено Ненов в края на шампионата.

Елитната юношеска група U19 на клуба, водена от Владимир Вълчев, също се представи добре, макар и да изпадна от първенството, но това се дължи на структурата на клуба преди години. „Черноморец“ направи селекция в движение, а през първата половина на сезона „акулите“ в старшата възраст играеха с по-малки момчета. Това даде отражение, но не трябва да служи като оправдание. През втория дял „Черноморец“ стегна и този набор, но точките бяха твърде малко, а голяма част от отборите в долната половина на таблицата играеха комбинативно срещу бургаските „акули“.

Елитната юношеска група U15 на „Черноморец“ – зона Пловдив, завърши на 2-а позиция, а същата съдба имаха и юношите младша възраст набор 2002, водени от Росен Кавръков, които финишираха на 2-о място след края на сезона в областното първенство. И двете формации на „акулите“ обаче се представиха блестящо, като родените през 2003 до последно бяха в люта битка с „канарчетата” от „Ботев“ (Пловдив), които в крайна сметка завършиха на върха с точка пред бургазлии. „Черноморец“ всяка година надгражда в школата, а това се вижда и от резултатите в края на шампионата. Въпреки разочарованието при набор 2003 те изпълниха целта, която бе поставена преди началото на сезона от Нено Ненов и ръководството –класиране на Републиканско първенство, а жребият е на 4 юни. Сините завършиха с 10 победи от 10 мача през есента, а през пролетта финишираха с 48 точки – 5 победи, 3 равенства и 2 поражения – голова разлика 39:9, докато „канарчетата“ събраха 49 на върха. „Черноморец“ остана непобеден от шампиона, след като и на „Коматево“ завърши наравно 0:0 в последния кръг. Пораженията бяха от „Спартак“ (Пловдив) с 1:0 и „Нефтохимик“ с 2:0.

Шампиони в своите групи са възрастите 2004, 2005, 2006, 2007 и 2008, което отново прави черноморската най-успешната школа в областта.

Родените през 2004 г. футболисти, водени от Росен Кавръков и Нено Ненов, завършиха сезона без поражение в областна група Бургас – деца-първа група с 15 победи и 3 равенства – 48 точки и 79:14 голова разлика. В тази възраст няма републиканско първенство, но това не попречи на сините таланти да разкрият своя потенциал и да се представят по най-добрия начин. Това се вижда и от специалистите, а все повече таланти от този набор получават повиквателни за националния отбор. Родените през 2005, водени от Стефан Трайков, имаха същата съдба. Черноморци завършиха сезона на върха след 14 победи и 1 поражение – 42 точки и 79:13 голова разлика. „Акулите“ се открояваха в тези две възрасти, като оставиха на 11 и 10 точки след себе си отборите на Ямбол и Карнобат, а при 2005 на 10 от отбора на „Ропотамо“ (Приморско). Титли спечелиха и наборите 2006, 2007 и 2008.

Родените през 2006 г. завършиха сезона без поражение на „Футбол 9“, след 20 победи и 2 равенства с по 1:1 с градския съперник „Нефтохимик“ – 62 точки 168:11 голова разлика, оставяйки преследвача ФК „Бургас спорт“ на 7 точки от „акулите“. Играчите на „Черноморец“ успяха да се класират за Републиканското първенство и за финалите в София на турнира „Данониада“, след като във Варна отвяха бургаската конкуренция в средата на месец май – „Звездичка“, „Нефтохимик“ и „Бургас спорт“. Момчетата на Ивайло Иванов ще се опитат да спечелят турнира на 1 юни, както го направиха набор 2002 през 2014 година и завършиха на престижното 10 място в Бразилия. Сините таланти ще се опитат да представят подобаващо страната ни в Испания, където тази година ще се провежда турнирът. В сряда на стадиона в Речица са и баражите за Републиканското първенство, където съперник е ФК „Респект“ (Хасково).

Силно представяне и за двата набора на „Черноморец“ 2007 и 2008 на „Футбол 7“, водени от Петър и Пламен Младенови. Родените през 2007 година – основна група, които миналия сезон все още не бяха окомплектовани, успяха да се преборят с конкуренцията – „Звездичка“ и „Нефтохимик“, спечелвайки титлата. Макар и с равен брой точки 72 с ДФК „Звездичка“, сините таланти и тук завършиха сезона без поражение след 23 победи и 3 равенства по 0:0 с градския съперник „Нефтохимик“ и в последния кръг 2:2 с ФК „Камено“. „Черноморец“ спечели титлата благодарение на двете си победи срещу „Звездичка“ с 2:1 и 5:0, а головата разлика на бургазлии след сезона е 179:10. „Акулите“ успяха да се класират и за Републиканското първенство, каквато бе и целта преди началото на кампанията. В сряда на стадиона в Речица са и баражите за Републиканското първенство, където съперник е старозагорският „Берое“.

Родените през 2008 година – подготвителна група, пък продължават с фурора в своите първенства. Сините таланти са единствените в региона, които две години поред нямат загубена точка. След 43 победи те може да се считат за един от най-продуктивните набори в школата на „Черноморец“. „Нефтохимик“ пък спря серията от 43 мача на „акулите“ след равенство 1:1 в последния кръг, а „Черноморец“ пропусна и дузпа след удар в страничната греда на Иван Дейков. През миналата кампания на „Футбол 5“, сините загатнаха с изявите си след 22 успеха, а тази година в подготвителната група на „Футбол 7“ затвърдиха това след още 21 победи – 64, оставяйки на 5 точки градския съперник „Нефтохимик“, а головата разлика е впечатляваща – 189:27. В тази подготвителна група няма републиканско първенство. Това не попречи на черноморци да докажат на опонентите си, че няма да им е никак леко и през следващата година, когато ще играят важна роля в основното първенство на „Футбол 7“, а целта отново ще е лидерската позиция и класиране за републиканско първенство.

Най-малките акули от генерация 2009 пък са трети в шампионата на „Футбол 5“. И там възпитаниците на Петър и Пламен Младенови се представиха отлично, нареждайки се след най-добрите отбори в първенството – „Звездичка“ и „Бургас спорт“, които от ранен етап селектират деца от детските градини. Въпреки това черноморци завършиха сезона с 19 точки – 6 победи и 1 равенство, като пораженията бяха от лидерите в първенството и 1 от ФК „Атлетик“ (Несебър).

Силно представяне и за родените през 2010/11 година, водени от Ивайло Иванов. В подготвителната група на „Футбол 5“ сините нямаха отбор през първия полусезон, а през втория „акулите“ се обиграваха с програмата на ФК „Бъдеще“ и под тяхното име. Талантите на „Черноморец“ загатнаха с изявите си, като през следващия сезон в основното първенство на „Футбол 5“ ще имат за цел шампионската титла и да бъдат най-добрият отбор в групата като качество.

Бургаската футболна академия на „Черноморец“ държи на качествени кадри, които един ден да заиграят в първия отбор или да имат развитие зад граница.