Избраха комисията, която ще преговаря за купуването на стадион „Лазур“. Ето кой влиза в нея

Lazur-stadion

Общинският съвет избра временна комисия за провеждане на разговори за покупко-продажбата на стадион „Лазур“. Тя ще води преговори с дружеството „Спортс пропърти мениджмънт“, което е настоящият собственик на имота.

Константин Бачийски от СЕК ще е председател на комисията. За членове бяха избрани Стефан Колев от ГЕРБ и Антон Коджабашев от АБВ.

Предложението за продажбата на стадиона на Община Бургас дойде именно от фирмата. От там посочиха, че към настоящия момент правото на собственост върху имота вече не е предмет на съдебни спорове и изразиха готовност да проведат преговори за евентуалното му закупуване от Общината. От дружеството, свързано с Митко Събев, посочиха, че стойността на имота е в размер на 25 млн. лв. без ДДС.

Срещу докладната записка за избора на комисията се изказа заместник-председателят на Общинския съвет Георги Дражев, защото според него с нея се давало повод за „една седянка и харчене на пари“. Той недоумява защо обявената цена за продан от сегашния собственик е 25 млн. лв., при положение че стадионът е закупен за 4 млн. лв. Не било ясно дали и продавачът е подсъдим заради големите дългове, които е натрупал. Дражев предложи докладната да бъде отложена.

Репликира го Георги Манев, който заяви, че точно тази временна комисия ще установи обстоятелствата около покупко-продажбата.

Ангел Божидаров заяви, че на първо четене общината няма нужда от стадион „Лазур“. Според него не така стоят нещата със стадион „Черноморец“ и поиска ревизия за ПСФК-то. На второ четене обаче Бургас има нужда от стадион „Лазур“, заяви Божидаров и предложи комисията да предложи цена от 1 долар за купуването на стадиона. Мотивът му е, че Митко Събев не бил платил нито стотинка от онези 4 млн. лв., за които е взел спортното съоръжение преди години.

Групата на БСП отказа да предложи член на комисията, защото „концепцията не е изчистена“. „Ако там ще сме само да се разхождаме, няма смисъл. Срещу нас застават изключително подготвени хора“ – заяви Евгений Мосинов.

Спор се заформи около срока за провеждането на разговорите. Имаше предложения от 1 до 6 месеца. В крайна сметка местният парламент реши преговорите да приключат в рамките на 3 месеца.