Продават парцела от скандала „Дюнигейт“ в Несебър за 1,47 млн. лв.

дюнигейт Несебър

Парцел от 28 917 кв.м в местността Кокала между Несебър и Равда е обявен за публична продажба, показа проверка на 7dniburgas.bg. Частният съдебен изпълнител Ивелина Божилова дава имота на търг заради дългове на собственика на имота – столичната фирма „Сле груп“ ЕООД, за удовлетворяване вземането на взискателите Димитър Петров и Елена Петрова. Началната цена, от която започва наддаването, е 1 472 317.20 лв.

Освен поземления имот продажбата включва и 13 гаража, намиращи се на ул. „Крайбрежна“ в село Равда. Всеки от тях си има обявена индивидуална цена от около 12 000 лв.

Търгът започва от днес, 25 май, като в рамките на един месец кандидат-купувачите могат да депозират наддавателните си предложения в канцеларията на Районния съд в Несебър.

Продажбата на въпросния парцел си има интересна предистория, свързана с добилия широк отзвук скандал „Дюнигейт“.

През 2012 г. теренът от 29 декара в местността Кокала е продаден от Министерството на земеделието на Димитър Петров – взискателя по настоящата продажба. Цената е малко над половин милион лева. На свой ред купувачът го продава за седемкратно по-висока стойност на „Сле груп“.

От своя страна столичното дружество решава да строи върху въпросния терен, който се намира в защитената зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата „Натура 2000“. Това става с решение на тогавашния директор на РИОСВ-Бургас, който разпорежда 30 декара от дюните да бъдат „извадени” от зоната и отредени за строителство. Багери започват да изравняват дюните, като инвеститорът имаше намерения да построи 30 сгради и няколко паркинга.

През 2016 г. Върховният административен съд забрани строителството в местността Кокала, обявявайки за нищожно решението на шефа на бургаската екоинспекция.