Показаха уникалния електромобил, който ще представя Бургас на състезание в Париж (СНИМКИ)

Баткомобил7

Футуристичният електромобил, дело на ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, за първи път бе показан публично. Покривалото на возилото бе дръпнато от неговите създатели – десетокласниците Велин Георгиев, Атанас Христов и Антон Стойчев и техни преподаватели.

Колата е сглобена за 3 месеца. Използвани са части, събирани оттук-оттам. Крайният резултат обаче е впечатляващ.

Електромобилът е с лека конструкция, лежаща върху алуминиево шаси. Затова въпреки дължината си от 2,40 метра и ширина около 70 сантиметра, той тежи неповече от 70 килограма. Батерията му се зарежда за 5 часа, като с един заряд може да издържа от 40 минути до 3 часа.

Първоначално му е бил сложен мотор, с който е вдигал до 70 км/ч. Тъй като са се получили прекалено големи вибрации, той е бил сменен с по-малък, който би могъл да вдигне до 35 км/ч. Скоростта обаче няма голямо значение за „Шел Еко-маратона“ във френската столица Париж, където ще се състезава бургаското возило, тъй като надпреварата не е за бързина.

Електромобилът е кръстен Баткомобил. По признанията на един от неговите създатели те са решили да го нарекат на бургаските батки.

Идната събота тримата десетокласници и техни преподаватели заминават за Париж, за да вземат участие в надпреварата, която ще се състои от 29 май до 1 юни на международната писта RKC. Бургаският отбор ще се яви под името „Mehano Team“, а Баткомобилът ще се представи в категория „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия (футуристични автомобили, проектирани да намалят съпротивлението за максимална ефективност).

Всичко това се случва с финансовата подкрепа на Община Бургас и Областната администрация в града – първата е дала сумата за направата на колата, а втората е платила билетите до Париж и обратно. Сега с интерес се очаква как ще се класира Баткомобилът в Париж.