Селфи с медуза – хит в бургаската Синагога (СНИМКИ)

галерия-3

Селфи с медуза се превърна в хит в Нощта на музеите в Бургас. Фейсбук се напълни със снимки, изобразяващи хора, които се снимат, обхванати от пипалата на големи бели медузи, висящи от тавана. Месещите животни не са истински, а са част от експозицията „Second Life“, представена снощи в художествена галерия „Петко Задгорски“ (Синагогата).

Изложбата представя автори, работещи с отпадъчни или стари текстилни изделия, на които се вдъхва втори живот. Този нов живот е свързан с основното им предназначение, за което са създадени и което зрителят разпознава, трансформирано посредством авторовото въображение в нещо различно и неочаквано.

Освен медузи в галерията можеха да се видят и други интересни изделия, някои доста причудливи, за които човек едва ли би се досетил, че са направени от отпадъчни предмети.

Идеята на изложбата е да акцентира върху проблемите, свързани с околната среда – свръхпроизводството на текстил и облекла, водещо до бързото им превръщане в ненужен материал.

В изобразителното изкуство от авангарда насам присъстват редица автори, които ползват като изразно средство употребявани текстилни материали в творбите си, за да изпратят своите послания чрез тях – от Микеланджело Пистолето /60-те – 70-те год. на 20. век/ до Кристиан Болтански в наши дни. Работите им разчитат на интелигентността и чувствителността на зрителя.

Те боравят с препратки и цитати, превръщайки ги в изключително стойностни произведения, провокиращи мисленето на публиката, насочвайки към злободневни проблеми или отразявайки важни драматични събития от човешката история.