Златото на България привлече хиляди посетители в бургаския музей (СНИМКИ)

zlato

Дълга опашка от хора се изви снощи в Археологическия музей в Бургас. Посетителите бяха привлечени от 4-ите златни изложби, които гостуваха по повод Европейската нощ на музеите.

От 18.00 ч. до полунощ хиляди бяха тези, които се стекоха към зала „Трезор“ на музея, където беше изложено златото на България. На моменти опашката стигаше до входната врата на музея.

Български женски накити от средните векове и Османския период, Съкровищата на Варненския некропол, Тракийското съкровище от с. Кралево и Златната маска на тракийския цар Терес бяха ценностите, които видяха жителите и гостите на морския град. За първи път пред публика беше показана икона от слонова кост от X век, открита през 2017 г. при разкопките на крепостта Русокастро.

Експозицията включваше и златни и сребърни монети от Македония, датиращи от 4-и век преди Христа; тракийски златни накити от Месамбрия (днешния Несебър) от 3-2 в. пр. Хр.; златни монети от Римската империя от 3-4 в. от Новата ера. Имаше и женски накити от Бургаско от края на 19 и началото на 20 век – гривни, обеци, гердани, пафти, пръстени и др.

Безспорно най-атрактивната ценност беше т.нар. Златна маска на Терес. Тя беше открита от вече покойния археолог проф. Георги Китов през 2004 г. в надгробната могила „Светица“. Намирала се е в гроб на висш тракийски аристократ. Маската тежи близо 600 грама, представлява мъжко лице с буйна коса и брада. Предполага се, че е принадлежала на легендарния владетел на одрисите Терес.

Заедно с маската е изложен и уникален пръстен, служил за печат, открит в същия гроб. Двете находки са от фонда на Историческия музей в Казанлък.

Макар и без такъв голям наплив, достатъчно посетители събраха и другите музейни експозиции в Бургас. В Историческия музей беше открита изложбата „Българите светци”, която представя 65 българи, канонизирани от Българската, Вселенската, Сръбската, Румънската и Руската патриаршии. В Етнографския музей гостите станаха свидетели на изложбата „Забавната музика в Бургас през ХХ век”, която беше съпроводена с караоке на български песни. В Природонаучния музей, който беше отворен наскоро след дълъг ремонт, хората видяха част от флората и фауната на България и Черно море.

Още снимки от съкровищата в Археологическия музей вижте в нашата Галерия