Мит е, че българските международни шофьори получават по-малко пари от западните, твърди транспортен шеф в Бургас

макрон-8

„Мит е това, че българските шофьори получават много по-малко пари от другите и че не спазват уредбите. Напротив, ние спазваме много повече нормативните уредбите от който и да е друг западен превозвач. Защото при нас глобите са огромни. Нямаме шофьор, който да взима под 2000 евро заплата чисто. Западноевропейските получават същите пари“ – това заяви пред журналисти Васил Михалев, шеф на една от транспортните фирми за международен превоз, които излязоха на протест в Бургас срещу закона „Макрон“.

Според превозвачите целта на този закон е българските шофьори да бъдат прибрани в немските фирми и да работят за тях, а не както е сега родните фирми с нашите шофьори да работят при тях.

„Категорично протестираме срещу това, защото все пак транспортният бизнес дава около 18 % от брутния вътрешен продукт. Освен това ние не ползваме европейски, а само наши средства. Ние си купуваме камионите, ние си ги изплащаме, а шофьорите в българките фирми са към 100 хил.“ – коментира още Михалев.

Според думите на един от шофьорите промяната ще доведе до това, че ще им се увеличат разходите и ще им се ограничи свободното предвижване и няма да могат да се прибират на всеки 3 седмици в България при семействата си.

Около 70 камиона участват в протеста на ул. „Крайезерна“, който започна в 10,00 и ще продължи до 14,00 часа. Машините са разположени в колона плътно в дясната лента, за да не пречат на трафика по улицата.

Още снимки от събитието вижте в нашата Галерия