Бургаското пристанище чества 115-ия си рожден ден с богата програма. Вижте каква

пристанище Бургас

Първото съвременно българско пристанище – Бургас, става на 115 години. То е открито на 18 май 1903 година в присъствието на княз Фердинанд І, който през 1894 г. издава Указ за започване на строителството. Топовни салюти и параходни сирени отбелязват тази дата, след която развитието на град Бургас и съдбите на поколения бургазлии са неразривно свързани с неговия просперитет.

Събитията, посветени на 115-ата годишнина на пристанището ще са през целия ден на 18 май 2018 г. (петък).

От 10:00 ч. в зелените площи до Морската гара ще бъде засадено вечнозелено дърво съвместно с ученици от ПГЧЕ „Васил Левски”-Бургас по повод 115 години на пристанището и 55 години от основаването на гимназията. След това възпитаници на преподавателя Йордан Ангелов ще рисуват пристанище Бургас в Зоната за обществен достъп. Картините, подписани от авторите, ще бъдат подарени на пристанището и същия ден ще бъдат изложени на първия етаж на Морската гара.

Базов миночистач „Прибой” и граничният полицейски катер „Обзор” ще акостират на Морската гара в 12.00 ч., а флаговете за разцветяване на корабите ще допринесат за празничната атмосфера в порта.

На рождения си ден бургаското пристанище ще приеме делегация от Комитета на постоянните представители към Съвета на Европейския съюз (КОРЕПЕР).

Концертът на Представителния духов оркестър на ВМС ще започне от 17:00 ч. пред Морската гара.

В 18:00 ч. в Зоната за обществен  достъп до Морската гара ще е тържественото откриване и награждаване на участниците в изложбата „ПОРТ фото БУРГАС – 115”. В нея са представени близо 200 снимки на над 40 професионалисти и любители от цялата страна, които се включиха в инициативата под надслов: „Единствено в бургаското пристанище животът ме изпълва с възхищение”.

Фотосите ще са подредени в района на паркинга до Морската гара и през целия летен сезон ще радват посетителите на пристанището.

От 19:00 ч. в Морската гара ще започне тържеството по повод годишнината. По време на събитието ученици от ПГЧЕ „Васил Левски” – Бургас, с ръководител Яна Димитрова ще представят паметни моменти от тържественото освещаване и откриване на бургаското пристанище преди 115 г. Текстовете са възпроизведени по единствено съхранено издание „Бургаско пристанище”, отпечатано през 1905 г. от „Министерството на обществените сгради, пътищата и съобщенията”. Оригиналът е собственост на Янко Янков от клуба по спортен риболов „Гларус“ – Бургас и е предоставен на порта за събитието и за отпечатване на фототипни брошури.

По време на тържеството ще бъде показан кратък видеоматериал, в който има запечатани моменти от бургаското пристанище през годините. В него ще бъде представен откъс от документалния филм „Царството на розите – България” от 1928 г. с първите съхранени филмови кадри от порта и града. Филмът е дело на екип от България и Германия, а негов режисьор е  Александър Вазов, племенник на Иван Вазов. Певецът Захари Чернев ще представи най-новия си клип „Капитане” – химна на Съюза на моряците ветерани. Бургаската група „Горещ пясък” също ще се включи с изпълнения в празничната програма на пристанището.