За пръв път показват пред публика в Бургас икона от слонова кост, принадлежала на император

икона2

За пръв път пред широката публика ще бъде показана една изключително рядка и ценна находка – икона от слонова кост, открита при разкопките на крепостта Русокастрон през 2017 г. Събитието ще се състои на 19 май, събота, от 18:00 ч. в зала “Трезор” на Археологическия музей в Бургас (ул. „Богориди“ 21), съобщиха от Общината.

Иконата е двустранна. На лицето ѝ са представени архангел Гавраил в ход наляво и св. Василий Велики. На обратната страна са изобразени два релефни кръста – процесиен и напрестолен. Иконата е изработена в средата на Х век в Константинопол и е принадлежала на византийски император или на член от императорското семейство. Такива икони са изработвани в частните владетелски ателиета само за членовете на най-близкия кръг около императора. Находки като тази днес могат да се видят само в колекциите на най-големите световни музеи като Лувъра, Берлинския музей, Британския музей, Метрополитън. Сега към тях ще се присъедини и бургаският музей.

Подобни изящни творби се съхраняват в съкровищниците на най-големите западноевропейски катедрали. Те са дарени там от рицарите на четвъртия кръстоносен поход, които са ги отнесли след разграбването на императорската хазна в Константинопол през 1204 г.

При разкопки подобна находка се открива едва за втори път в целия свят. Любопитното е, че първата е намерена също в България, в далечната 1901 г. Тогава френският археолог Жорж Сьор открива фрагмент от подобна икона при разкопките на крепостта “Трапезица”.