Бизнесдами събраха пари за ново озвучаване на бургаската опера

Operata

Цялата необходима сума за закупуването на нова озвучителна система за Държавна опера – Бургас е събрана по време на благотворителен бал на местни бизнесдами, съобщиха от културната институция. Благодарение на усилията на Марина Бошнакова, Видка Вълчева и Ваня Чолакова, които бяха двигател на събитието, благотворителното събитие постигна целта си да подмени старата техника, закупена в средата на 80-те години на миналия век.

Търгът с дарени произведения на изкуството, който беше умело воден от примата на Музикалния театър „Стефан Македонски“ Еделина Кънева, благотворителната томбола и многото явни и анонимни дарения доведоха каузата до успех и следващата стъпка на инициативния комитет на трите бизнесдами ще е да закупи и дари на бургаската опера новата апаратура.

Събитието, преминало под надслова „Нека помогнем музиката да не замълчи!“, беше почетено от елита на бургаския бизнес. Гостите наддаваха за картини на Руси Куртлаков, Теодора Малешкова, Росен Поптомов, дискове на Тончо Русев, пана с фотокадри от най-атрактивните постановки на Държавна опера – Бургас, уроци по танци при балетистите от операта, места в ложите и други предмети, свързани с изкуството. За настроението на вечерта се грижиха Трио „Тенорите“, балетът на Държавна опера – Бургас, танцьорите на Клуб по спортни танци „Бургас 75“, струнен квартет от бургаската опера и самата Еделина Кънева.

„За съвременните композиции в поп музиката е абсолютен успех да останат в музикалните класации няколко седмици, но оперните творби са в класациите вече над век. Не можем да си позволим да не ги изпълняваме заради технически проблем“, коментира директорът на операта Александър Текелиев, който е също и оперен режисьор. Той припомни и думите на Чърчил по повод реорганизация на бюджета на Великобритания във военно време и предложението да съкрати субсидиите за култура – „Ако няма култура, тогава за какво ще воюваме?“

Очаква се в близките дни Държавна опера – Бургас да предостави на инициативния комитет списък с необходимите технически средства, които да бъдат закупени със събраната сума.