Борисов на спешна среща с еврокомисаря по транспорта! Какво ще се случи с българските превозвачи?

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов прави спешна среща с еврокомисаря по транспорта Виолета Булц, на която ще се обсъждат и проблемите на българските превозвачи, искани от френския президент Мануел Макрон, срещу които протестира целия бранш, а българското правителство му даде подкрепа, за да запази правата и бизнеса му.

Убедени сме, че международен трафик за ограничено време трябва да не подлежи нва правилата за командироване, но при каботажа правилата трябва да се прилагат от първия момент на каботаж. Транзитът също трябва да бъде освободен от тези правила, посочи Булц.

Всички правила по отношение на превозвачи от ЕС, ще се прилагат спрямо превозвачи на трети страни. Държавите-членки могат да налагат квоти, допълни тя.

Приканих българското председателство да изготви становища по тези пунктове и се надяваме, че по време на българското председателство ще може да постигнем съгласие, каза тя и допълни, че се радва, че има диалог.

Булц благодари на премиера “Бойко” за това, че е домакин на срещата. Нелеки бяха нашите преговори, както вече споменах, но успяхме да получим отговори на всички въпроси, и съм убедена, че заедно можем да предложим пакет на пазара, който да подкрепи бъдещето на единния пазар, така че дейността да бъде прозрачна и правилата – приложими и прилагани, каза още тя.

В заключение нека подцертая, че правилата, които са в сила сега, не служат добре на европазара, а създават хаос. Ето защо, непостигането на съгласие по този пакет не е добро за сектора, каза еврокомисарят по транспорт.

Длъжни сме да реагираме винаги, когато има притеснения у превозвачите. Благодаря на еврокомисаря Булц, че се отзова на поканата. Г-жа Булц се съгласи да остави нейния екип тук. Ние продължаваме работата с екипа й, заедно с превозвачите и администрацията, коментира министърът на транспорта Ивайло Московски, цитира Пик.