Попйорданов покоси надеждите: Няма шанс да се случи чудо с Боян, Шиша Пангма е много…

боян петров1

“Няма шанс да се случи чудо с Боян”, заяви в интервю за БНР Любомир Попйорданов, бивш председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.

“Беше хубаво да се намери и да си го върнем тук, но дъщеря му Тея много добре го е казала, че той е там, където винаги е искал да бъде – в планината. На тази спасителна операция в Хималаите трябва да гледаме като на нещо доста необичайно, едно постижение, че сме ангажирали толкова много хора, толкова много нации. Възможно е той да се е скрил под някой навес и да не може да се види от хеликоптерите, но Боян има нужда от инсулин всеки ден. Това не е шега. Когато човек има диабет, трябва всеки ден да се грижи за своето здраве. Освен това стилът на изкачване на Боян, неговият стил на организиране предполага много лека екипировка. Той надали в този случай е направил изключение, тоест той не е екипиран за дълъг престой в планината”, каза Попйорданов.

“Връх Шиша Пангма е много коварен, самият Боян е казвал това”, добави още той и поясни: “Има 21 загинали алпинисти на това място. В момента трябва да бъдем реалисти. В една акция все пак трябва да се мисли и за сигурността на тези, които я предприемат и извършват”.