Мароко се пренася в Созопол за откриването на туристическия сезон

Мароко

И тази година Созопол ще даде старт на туристическия сезон с откриването на Международния франкофонски фестивал „Солей“. Това ще се случи на 3 юни, неделя, съобщиха от морската Община.

Целият първи ден от франкофонския фестивал е посветен на кралство Мароко и на културните постижения на кралството.

Официално ще бъде открита фотоизложба „Между Атлантика и Сахара“ с автор Анна Йорданова. Изложбата се организира с подкрепата на посолството на Мароко в България и на почетното консулство на Мароко в Пловдив. Събитието ще се проведе в Археологическия музей от 15.00 ч.

След откриването на изложбата любопитните да опознаят мароканската култура ще се насладят на концерт на традиционната мароканска музика.

Истинско преживяване на съвършенството на вкус и аромат предлага на жителите и гостите на Созопол традиционна чаена церемония, на която ще присъства лично Нейно Превъзходителство Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, която е и почетен директор на осмото издание на фестивала „Солей“. Всеки, който желае да опита марокански чай и да се включи в чаената церемония, може да го направи от 16.00 ч. на площада пред Археологическия музей.

Официалното откриване на Осмия международен франкофонски фестивал „Солей“ ще бъде от 20.00 ч. на сцената на амфитеатър „Аполония“, когато ще бъде даден официално и стартът на новия туристически сезон. След официалната церемония на чаша перно гостите ще се насладят на концерта на Вера Шандел, Ангел Заберски, Борис Таслев, Стоян Янкулов. Водещ на вечерта ще бъде Камен Воденичаров.

От 22.30 часа ще има вход свободен за прожекцията на мароканския игрален филм „Фадма“ в Киноклуб в читалище „Отец Паисий“, намиращ се в стария град в Созопол.

Осмото издание на Международния франкофонски фестивал ще продължи до 8 юни 2018 г., като ще представи на созополската публика още 21 вълнуващи събития.