Бургаска прима е избрана за „Музикант на годината“

Мария Цветкова

Бургаската музикална школа има сериозен повод за гордост. Оперната певица Мария Цветкова-Маджарова стана победител в анкетата “Музикант на годината 2017” на предаването за класическа музика “Алегро виваче” по БНР. Тя участва активно в афишите на театрите и постоянните ѝ гастроли я превърнаха в любимка на публиката в цялата страна. Резултатите от 27-ото издание на националното допитване станаха ясни на галаконцерт, проведен на 7 май в препълненото Първо студио на националното радио. Престижната награда се присъжда въз основа вота на слушателите, а бургаската прима бе номинирана за следните си изяви през 2017 за редица роли като тази на Маршалин Мария-Терезия в “Кавалерът на розата” от Рихард Щраус; на Лиу в операта “Турандот” от Пучини; за концертите ѝ като солист на Софийската филхармония в двореца “Врана” и летния фестивал в Балчик с диригент Славил Димитров и много други.

Сопраното Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва през 1995 година Националната музикална академия “Проф. П. Владигеров” в класа на проф. Реса Колева. През 1994 година печели Специалната награда на ХIV Национален конкурс “Светослав Обретенов” в Провадия. За главната роля в операта “Катерина Измайлова” на Шостакович получава наградата на публиката “Кристална лира 2015” и е номинирана от списание “Опернвелт” – Берлин в категория “Най-добри певци” в годишната класация на оперните критици.

Мария е солист на Държавна опера – Бургас и Държавна опера – Русе. Гастролирала е на сцените на Националната опера и балет, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”, Варненската, Пловдивската и Старозагорската опери. Многократно участва в международни проекти в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Сърбия, Испания, Португалия, САЩ. Репертоарът й обхваща централните партии в опери на Моцарт, Росини, Верди, Доницети и др., както и в големи кантатно-ораториални опуси – Реквием и Коронационна меса на Моцарт, Реквием – Верди, Стабат Матер – Перголези, Девета симфония – Бетовен, Росини –  Стабат Матер, Немски реквием на Брамс, Рутер – Тържествена меса, Дженкинс – “Въоръженият човек”, Реквием – Андрю Уойт Уебър и други.