Африканци пристигат в Бургас през май, ето защо

дни на Африка

Фестивал на африканската култура ще се проведе в Бургас от 8 до 16 май. Събитието се организира от Сдружение “Танц БГ”- Танцова Компания “ДЮН”- Бургас и се реализира с подкрепата на Община Бургас – Програма за съфинансиране на културни проекти и Програма “Мобилност” на Национален Фонд Култура.

В програмата на фестивала са включени образователни ателиета по перкусии и африкански танц с преподаватели от Сенегал и Уганда, съвместен спектакъл на гостите на проекта и Танцова школа “Дюн”, Джем сешън, Африканско парти Афро базар.

Специално участие във фестивала ще вземат артисти от Танцова трупа DAMBALLAH, Сенегал – Yama Ndione и Fatou Diallo, както и музикантът Sammy Koyate от Гвинея.

Гости на фестивала ще бъдат още: Rachel Nakato, Ivan Tuino и Mugisha Frank – танцьори и преподаватели от Уганда, Мария Косса – преподавател по Африкански танци и основател на Сдружение “Културовеци” – София, Асен Хайдутов – перкусионист и любим бургаски музикант.

Освен в Бургас, Ден на Африка в България се провежда и в София на 12 май.

Инициативата стартира преди 10 години, като проект на Сдружение „Глобъл Вижън Съркъл”, София. През 2016 г. инициативата се разраства с участието на „Културовеци” – София.

Целта на двете сдружения е да срещнат българската с африканските култури посредством музика, танц, занаяти, занимания за деца, вкусна храна, предмети от изкуството и бита, презентации и дискусии.

През 2018 г. проектът разширява обхвата си, като в него се включва Сдружение „Танц БГ“ от Бургас.