Удължават туристическия сезон в Бургаска област с нови винено-кулинарни и СПА дестинации

vino7

Близо 90 % е регистрираният ръст при посещенията на обекти в наложените културно-исторически дестинации през последните години. След винено-кулинарните и културно-исторически дестинации се разработва национален проект за 7 балнео и СПА дестинации. Тази информация е получила депутатът от ГЕРБ-Бургас Ася Пеева в отговор на питане към Министерството на туризма.

Една от основните заложени цели в управленската програма на правителството е стимулирането на устойчиво развитие на туризма и редуциране на регионалните диспропорции в развитието на сектора чрез популяризиране на културно-историческото наследство и туристическите атракции и развитие на специализираните видове туризъм.

За област Бургас това са балнео, еко, селският („slow“) и виненият туризъм. Те дават възможност за удължаване на туристическия сезон и превръщането му от летен в целогодишен – обърнат най-вече към вътрешния турист.

По данни на Министерството на туризма за първите 2 месеца на 2018 година, ръстът на нощувките реализирани от български граждани е 5,5 % (975 хил. души), а този на приходите от нощувки почти 11 % (над 43,5 млн. лв.) в сравнение с данните от предходната година.

„Разработването на нови туристически дестинации и най-вече такива за винен и селски туризъм, ще стимулира местното производство. Хубаво е, че започна да се развива държавна политика за промотиране на алтернативни туристически продукти и дестинации. Това е изцяло в полза на малкия и среден бизнес на местните общности“ – подчерта народният представител Ася Пеева, която е родена и живее в Поморие. Винопроизводителите от Поморийско традиционно са сред първенците в страната по качество на продукцията и всяка година обират наградите както на български, така и на световни изложения.

Според министър Ангелкова качество на цялостния туристически продукт зависи най-вече от доброто съчетание на конкурентните предимства на страната като туристическа дестинация. Това мотивира нуждата от поставянето на характерните продукти и вина за дадения регион под особен фокус.

Близо 1/3 от трайните впечатления на туристите в световен мащаб са пряко свързани именно с консумираните продукти по време на престоя в съответната дестинация за почивка. Почитателите на тематичния туризъм оценяват високо местните специалитети и регионалните сортове вино, като много често положителното гурме преживяване е причина за повторно посещение на дестинацията.

Проектът на Министерството на туризма е определил дванадесет дестинации, съчетаващи традиционните винени напитки и характерната кухня за съответния регион от над 50 общини, обхващащи повече от 100 туристически обекта на територията на страната.

Две от тях включват общини от Бургаска област –  “Южно Черноморие” – обхваща Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево и 10 туристически обекта, а “Източна Тракия” ще обхваща Стара Загора, Сливен, Ямбол и Карнобат заедно с 8 туристически атракции.

Финалният вариант на виненокулинарните дестинации ще бъде обявен през есента на тази година, като те ще бъдат дигитализирани и представени пред туристическия бранш и местните власти.