140 години от създаването на българската армия отпразнуваха в Средец

армия Средец

140 години от създаването на българската армия в Средец, бившето Грудово, отбелязаха днес в града. На тази годишнина местните си припомнят славното минало на града им, когато там се е намирал най-големият гарнизон на бившата 3-та армия. През годините на миналия век хиляди мъже са служили в Средец.

Лекция, посветена на моментите на храброст и историята на военен гарнизон Средец, прочете подполковник Данчо Мешлинков – началник на Военното окръжие в Бургас.

Всички гости на честването бяха поканени на изложба „Войнишките сандъци разказват“, разположена в исторически музей „Гейманова къща“. Интересни факти, свързани с тогава действащия гарнизон, сподели и г-жа Красимира Костова, директор на Общинския исторически музей в Средец.

Програмата продължи с тържествено слово от подполковник Данчо Мешлинков и връчване на плакет „Почетен знак на Военно окръжие – Бургас“ на кмета на община Средец Иван Жабов, който отправи своята благодарност към гостите за признанието и сподели, че този подарък е за всички родолюбци на града.

Празникът завърши с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на загиналите във войните.