Министър Теменужка Петкова разкри какво ще се случи с тока на курортите по Южното Черноморие!

Теменужка Петкова

Гарантирано ще бъде електроснабдяването на курортите по Южното Черноморие, коментира в рамките на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За Южното Черноморие министърът напомни, че през 2017 г. от ЕСО е направена модернизация на въздушна линия, чийто ремонт е довел до увеличаването на сигурността на електрозахранването в направление Айтос, Карнобат, Варна и е повишена сигурността на електроснабдяването на курортите северно от Бургас. При реконструкция на друга въздушна линия е повишена сигурността на електрозахранването на курортите, които се намират южно от Бургас. Друг ремонт на въздушна линия е довел до осигуряване на захранването на подстанциите в района на Приморско и Малко Търново.

Тази година ще започне реконструкция на въздушната линия – 220 киловолта, “Камчия”, от ТЕЦ “Марица изток 2” до подстанцията “Карнобат”, въведена в експлоатация преди повече от 50 години. До края на август се предвижда да завърши ремонт на открита разпределителна уредба в подстанцията “Карнобат”, която е въведена в експлоатация преди 60 години. С приключването на реконструкцията на двата обекта ще се гарантира сигурността на електроснабдяването на курортите по Южното Черноморие, каза министърът. Тя посочи, че направените инвестиции за подстанцията “Карнобат” ще са 6,3 млн. лева, а и около 26 млн. лева за въздушната линия “Камчия”.

В отговор на въпрос за газовата връзка с Гърция, министърът напомни, че през изминалата година са били стартирали процедурите по Закона за обществените поръчки за избор на инженер-консултант за проекта, на изпълнител за доставка на линейни тръби, като процедурата за възлагане на инженеринг, доставка и строителство ще стартира на 30 април. При положителен сценарий в развитието на процедурата се очаква възлагането на строителството да се осъществи през последното тримесечие на на 2018 г., а въвеждането в търговска експлоатация – през 2020 г., каза министърът.