РИОСВ-Бургас: Строителството на Иракли е законно

Иракли

Обявеното като незаконно строителство на плаж „Иракли“ в медийни публикации всъщност е законно. Това съобщиха от РИОСВ-Бургас.

От екоинспекцията казват, че обектите, които са цитирани в публикациите, граничат с морски плаж „Вая“ в землището на с. Емона, община Несебър. Мястото е популярно като „Плаж Иракли“, но в действителност плажът „Иракли“ се намира на юг от плаж „Вая“.

Строителството засяга частни имоти в местността Кладери в землище на село Емона, които са били заети в миналото от пионерски лагер. За инвестиционното предложение „Ваканционен комплекс“ в РИОСВ – Бургас е проведена процедура по оценка въздействие върху околната среда (ОВОС) и има издадено положително Решение през август 2011 г. Обектите са част от съгласуваното инвестиционно предложение и представляват еднофамилни къщи с басейн,  ограда и озеленяване.

През 2013 г. тогавашният директор на РИОСВ – Бургас е наложил принудителна административна мярка за спиране на строителството за отклонение в строителните параметри. Заповедта му обаче е обжалвана в Административен съд в Бургас и отменена. С Решение от ноември 2014 г. Върховният административен съд се е произнесъл в полза на инвеститора.

След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството, заявяват от екоинспекцията.