Отрупаха паметника на Петя Дубарова с цветя по случай нейната 56-годишнина

дубарова

Деца от различни бургаски училища поставиха цветя пред паметника на Петя Дубарова. На днешния 25 април поетесата щеше да навърши 56 години, ако беше сред нас.

Вече няколко години СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас открива празниците, посветени на рождения ден на Дубарова. След това учениците се отправиха към къщата музей „Петя Дубарова“. Там децата изнесоха кратък рецитал и понесоха цветя.

Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 г. в Бургас. Майката на поетесата Мария има голяма роля в изграждането на личността и вижданията ѝ, като в същото време я напътства в света на изкуството.

Петя Дубарова започва да пише стихове в най-ранна детска възраст, като нейните първи публикации са във вестниците „Септемврийче“ и „Народна младеж“, в списанията „Родна реч“ и „Младеж“. Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков.

През 1978 година участва във филма на режисьора Георги Дюлгеров „Трампа“. По време на снимките в град Самоков, една вечер, докато се забавлява в дискотека в курорта Боровец, Петя среща Пер, швед, в когото се влюбва. Той остава първата ѝ и единствена любов. В дневника си го описва като „далечния, светлия, чаровния, нежния“. Водят активна кореспонденция известно време, след което той просто престава да ѝ пише. Преживява го много тежко.

Година преди да сложи край на живота си, Петя е обзета от тежки мисли, свързани с отчаяние и разочарование от човечеството.