Почетоха паметта на жертвите от арменския геноцид, и Хайгашод Агасян се появи в Бургас (СНИМКИ)

арменци геноцид

Бургас се преклони пред паметта на жертвите от арменския геноцид. На днешната дата се навършват точно 103 години от зверствата на Османската империя по време на Първата световна война и малко след това над арменското население. Отец Похосян отслужи заупокойна молитва. Церемонията се състоя пред паметника до арменската църква „Сурп Хач“.

Присъстваха над 50 души, сред които беше и композиторът Хайгашод Агасян. Той стоеше до зам.-кмета Лорис Мануелян. Молитвата уважиха и общински съветници и партийци от различни политически сили. Присъстващите поставиха цветя и венци на паметника.

Припомняме, че снощи за първи път в Бургас се проведе факелно шествие по повод годишнината. То тръгна от площад „Тройката“, премина по ул. „Александровска“ и стигна до арменската църква.

Арменският геноцид се характеризира с масови кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци, извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 г. Репресиите срещу арменското население започват няколко години преди това, в края на ХІХ в. Жертвите през този период са около 300 000 души.

Геноцидът се описва също и с арменската дума агхет, „невъобразимо престъпление“ или „голяма катастрофа“. Между 1895 и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца, много други са изселени.