Бургас купува система за мониторинг на качеството на въздуха и газ-анализатор за вредните емисии от автомобилите

вредни емисии

Система за мониторинг на качеството на въздуха и газ-анализатор за измерване на вредните емисии от отработили газове на автомобилите ще бъдат закупени за Бургас. Това реши местният парламент на днешната си сесия по предложение на четирима общински съветници – Димитър Людиев, Георги Дракалиев, Калояна Живкова и Георги Митев.

Вносителите на докладната посочват, че надграждането на съществуващата система за мониторинг на качеството на въздуха е възможно чрез доставката, монтажа и интеграцията на надеждни устройства в зоните с най-многобройни сигнали от гражданите. Това са к-с „Славейков“, к-с „Изгрев“, ЦГЧ, ж.к. „Възраждане“, к-с „Братя Миладинови“. По този начин ще се увеличи обхватът на наблюдаваната територия, ще се подобрят възможностите за информиране на населението и ще се подпомага дейността на контролните институции.

Станцията за мониторинг на качеството на въздуха ще бъде сертифицирана, с висока степен на защита, с вграден софтуер за снемане на данните. Приблизителна ѝ цена около 15 000 лв. с ДДС.

Газ-анализаторът пък ще бъде предоставен на КАТ-Бургас, за да се измерват емисиите от отработили газове и да се санкционират неизрядните автомобили. Тази практика съвсем наскоро е въведена и в София, където Столична община е закупила 7 газ-анализатора, които впоследствие са предоставени на КАТ със същата цел.

Приблизителна цена за такъв тип устройства е 30 000 лв. с ДДС.

Средствата за закупуване на устройствата ще бъдат осигурени от бюджета на Община Бургас.