Без кич в центъра на Бургас, реши след час и половина дебати Общинският съвет

Ангел Божидаров

С 36 гласа „За“ Общинският съвет прие предложението на кмета Димитър Николов да няма рекламни надписи по чадърите на търговските обекти по централната част на Бургас – ул. „Александровска”, „Богодири”, площадите „Тройката”, „Св. св. Кирил и Методий” и „Царица Йоана”.

Решението влиза в сила от 1 юни, когато собствениците на заведения по посочените локации ще трябва да унифицират чадърите си в цвят светла охра. Върху тях ще е забранено да се поставят големи реклами, а единствено дискретно изписаните имена на заведенията.

Решението бе взето след продължили около час и половина дебати, по време на които общински съветници, както и бизнесменът Милчо Добрев, на който бе дадена думата да изкаже становище, показваха снимки от други държави как там са рекламите по чадърите.

„От близо 10 години големи фирми с милиони бюджет за реклама не са спрели да брандират обекти, да предоставят чадъри и всичко това се извършва в сериозни нарушения на общинската наредба за реклама. 12 години обаче няма нито една санкция, а можеше да приберем 12 млн. лева приходи“ – заяви Добрев от трибуната.

Ангел Божидаров пък коментира, че ограниченията за рекламите му напомняли на забраните на БКП навремето каква музика да се слуша.

Главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева изтъкна, че това са ограничения само в зоните на груповите паметници за културно наследство и въпросът е дали го запазим или да се даде свобода на кича.

Константин Бачийски от СЕК изрази съгласие чадърите да бъдат в един цвят, но смята, че премахването на рекламните надписи изцяло е доста крайна мярка.

Председателят на комисията по туризъм Живко Табаков от ДБГ пък смята, че предложението на администрацията звучи логично, но изрази съмнение дали не защитава интересите на аутдор асоциациите, защото ако ще се позволява на бордовете да се изписват имената на обектите, защо не се разреши и да се поставят рекламни надписи.

В крайна сметка мнозинството в местния парламент надделя и докладната записка на кмета Димитър Николов беше приета.