Скандал! “Зелените” с поредно безумие! Рекетират държавата за 40 милиона да си купят… плаж!

Поморие плаж

Държавата да задели 40 милиона лева от парите на българските данъкоплатци, за да откупи частния имот зад плажа „Корал“ в община Царево – това е поредното безумие, което се опитват да прокарат „зелените“. Целта е те да продължат да си къмпингуват без пари по цяло лято.

Поредният „скандал“ „еколозите“ си измислиха миналата седмица, след като пуснаха снимки в социалните мрежи. Под тях те се вайкаха, че дюни на плажа са заградени незаконно, пише “Труд”.

Още тук личи поредната им лъжа – мястото е оградено от неговия собственик, испанският инвеститор Ибердрола Инмобилиария, който е част от огромния консорциум Ибердрола Груп, чийто оборот е 32 милиарда евро годишно.

Тази група е посочена за електроенергийна компания в световен мащаб от престижната класация за устойчиво развитие Dow Jones Sustainability Index (DJSI) – основният международен мерител на това как компаниите допринасят за устойчивото развитие. С други думи става въпрос за мегадружество, което залага на най-екологичните стандарти в своя бизнес и е най-голямата компания за производство на ток от ветрогенератори (най-зеленият метод – б.а).

Тоест на всички вече е ясно, че става дума за ключов чуждестранен инвеститор, който иска да строи зелено ваканционно селище.

„То ще се превърне в пример в Европа за ефективност и устойчивост, като отговор на най-новите пазарни тенденции и екологични изисквания на ЕС за устойчив туризъм“, пишат от „Ибердрола Груп“ до медиите. Те са купили земята за 40 милиона лева, като цялата им инвестиция в селището ще е близо 45 милиона евро. Покупката на имота е от 2007 година. Испанците разказват, че веднага започнали да се сблъскват със зелените организации тук.

„Направихме обезпокоително откритие: Някои от тези неправителствени организации участваха и се интересуваха от експлоатацията на морския бряг на „Корал“. Според нашата информация, в продължение на няколко години, са взимани такси от хора, които къмпингуват или са спрели с каравани в района. Никога не сме оправомощили никого да използва земята за тази или друга цел. В резултат на това, след всяко лято, тонове боклук трябваше да се събират и част от природата в района бе унищожена, поради неконтролируемия вход на всички видове превозни средства, незаконен къмпинг, палене на огньове и др.“, пишат от „Ибердрола“.

Те допълват, че оградили земята си сега, защото идвал летният сезон и искали да запазят инвестицията си от поредното замърсяване, което на практика унищожава природата в имота.

„Зелените“ за пореден път се опитват да изгонят ключов инвеститор и ако може за това държавата да плати 40 милиона.

Ако и „Ибердрола Груп“ си тръгне, ще стане част от списъка на чуждестранните инвеститори, превърнали се в жертва на „еколозите“ – като се започне от туристическите намерения като „Рила Дестинейшън“, мине се през концесиите за добив на злато в Трън и Генерал Тошево и се стигне до важни за българската икономика проекти с държавно участие като „Бургас-Алекснадруполис“, АЕЦ „Белене“, „Южен поток“.

В същото време министър Нено Димов обяви, че засега не са открити нарушения, въпреки че твърденията на „еколозите“ се проверяват. Димов уточни, че всичко се извършва от община Царево, в чийто задължения влизат подобни действия, както е било винаги – при такива сигнали кметовете са отговорни, МОСВ може да помага.

Но „зелените“ не чуват фактите и си знаят своето. За съжаление държавата ги слуша и им угажда, а в същото време властта говори за увеличение на чуждестранните инвестиции и развитие на туризма. Нищо от тези неща не може да се случи, докато у нас командват „зелените рекетьори“.