Ибердрола: Общественият достъп до „Корал“ ще остане отворен. Не сме оправомощили никого да взима такси от къмпингуващите

Корал2

Общественият достъп до плаж „Корал“ ще остане отворен. Това гарантират от компанията Ибердрола Инмобилиария, собственик на парцела земя в местността до плажа, която беше оградени преди дни и предизвика бурно недоволство и протест от природозащитници. В официално становище, изпратено до медиите, испанският инвеститор посочва, че тяхната ограда няма да ограничи достъпа на хората до плажа и те ще могат да му се наслаждават.

От Ибердрола са оградили имота след предупреждение от Община Царево, че ситуацията с къпингуващите не трябва да се повтаря това лято. Миналата година на дружеството са били наложени и известни глоби, които покрили. Със слагането на оградата сега испанците възнамеряват да спрат амортизацията на земята, причинена от „тонове боклук, които трябваше да се събират и част от природата в района бе унищожена поради неконтролируемия вход на всички видове превозни средства, незаконен къмпинг, палене на огньове и др.“

От компанията посочват, че са наясно и съжаляват, че това действие може да повлияе на някои от редовните посетители на района през лятото и да навреди на икономическите интереси на заинтересованите групи, но като собственици имат правото да взимат решения, които считат за най-подходящи за опазването на тяхната собственост и природни ресурси.

Ибердрола информира, че след закупуването на земята е инвестирала още 4 милиона евро, за да създаде всичката необходима инфраструктура, която е нужна за цялото снабдяване на бъдещия строеж. Към днешна дата повече от 38 милиона евро са инвестирани в проекта в България. След като първоначално са получили всички разрешения за строеж, различни неправителствени организации са успели да надигнат обществено мнение срещу проекта, заявявайки, че чуждестранни инвеститори са дошли, за да унищожат плаж „Корал“. В резултат на натиска българското правителство е издало няколко заповеди, които спрели всякакво строителство в района.

От компанията казват, че скоро след това са направили обезпокоително откритие: някои от тези неправителствени организации са участвали и се интересували от експлоатацията на морския бряг на Корал. Според информация на Ибердрола, в продължение на няколко години са взимани такси от хора, които къмпингуват или са спрели с каравани в района.

„Никога не сме оправомощили никого да използва земята за тази или друга цел“ – категорични са испанците.

Според инвеститора местните власти са били учудени от броя на хората, които къмпингуват в района всеки ден. Миналото лято ситуацията е била извън контрол. Всичко това е довело до вземане на настоящите мерки с поставянето на ограда около имота.