13 340 бургазлии са се подписали против „Зелена зона“ през уикенда, топката е в местния парламент

зелена-околовръстна-1-паяк

13 340 души са се разписали в организираната подписка срещу решението на Общинския съвет „Зелената зона“ да е платена и през събота и неделя. Това съобщи инициаторът на подписката Живко Табаков, който все още е председател на Комисията по туризъм в местния парламент.

Утре подписката ще бъде внесена за разглеждане на сесията на Общинския съвет и тогава ще стане ясно дали съветниците зачитат мнението на гражданите, които са ги избрали. Табаков намекна, че ако местният парламент отхвърли предложението за премахване през уикенда на платената зона, то той най-вероятно ще напусне председателския пост на туристическата комисия.

Живко Табаков посочи, че по време на събирането на подписката, която стартира на 29 март и продължи до 21 април, се е разбил митът, че повечето от жителите на жк „Лазур“, където е разположена „Зелената зона“, я искат. Повечето дори въобще не са били информирани за въвеждането на такава.

Твърдо против са и хората, развиващи търговия по Северния плаж. „Зелената зона“ е предпоставка за неравнопоставеност между бизнеса там с този на Централния плаж, където в събота и неделя „Синя зона” не се заплаща. Оскъпяването на престоя на бургазлии и туристи на плажовете „Север” и „Атанасовска коса” ще постави концесионери и бизнес в по-неизгодна позиция, защото хората ще предпочетат да отидат там, където не се заплаща. Въпреки това Табаков каза, че бизнесът не е бил особено активен в подписката, защото до голяма степен зависи от местната власт и го е страх от нея.