Ексклузивно! Живко Табаков напуска групата на РБ в Общинския съвет на Бургас

Живко Табаков

Утрешното заседание на Общинския съвет в Бургас ще е последното, в което местният лидер на „Движение България на гражданите“ Живко Табаков ще бъде част от групата на Реформаторския блок. Новината съобщи той пред журналисти. Табаков уточни, че това негово решение не е продиктувано от излизането на национално ниво на ДБГ от РБ, а е обмисляно от него преди това. Причините са няколко, но основната е приемането на шестия човек в групата – Петко Стамболиев от партия „Солидарност“. Табаков не е бил съгласен с това и не се е подписал за влизането му в РБ.

„Това разби демократичните ни ценности“ – отсече Табаков. В момента реформаторите в местния парламент ще са от трима души от СДС, този от „Солидарност“ и един от БДЦ. На практика това не е група от РБ, категоричен е председателят на ДБГ в Бургас.

Табаков каза също, че обмисля да напусне председателския пост на Комисията по туризъм в Общинския съвет. Дали това ще стане факт, зависи от решенията на заседанието на Общинския съвет на утрешната сесия. Живко Табаков е разочарован, че мнозинството в местния парламент не гласува положително негови предложения. Утре също има такива и ако тенденцията в отхвърлянето на неговите докладни се запази, то Табаков вероятно ще остане в туристическата комисия, но ще се оттегли от шефското ѝ място.

Относно това дали ДБГ смята да влиза в политически коалиции с други партии във връзка с изборите догодина, Живко Табаков посочи, че се изчаква решение на Националния съвет на партията.