Дълга опашка се изви пред Пантеона – предават пластмаса, вземат книги (СНИМКИ)

смет-7

Километрична опашка се изви преди обед на площада пред Пантеона в Бургас. Стотици хора носеха чували с пластмасови отпадъци, за да получат безплатно книги.

Инициативата „Книги за смет“ се проведе за поредна година в морския град, като за първи път екологичната кампания, поощряваща четенето, се проведе едновременно в 5 града в страната. Освен в Бургас по същото време подобна акция се състоя и в София, Пловдив, Велико Търново и Стара Загора. Таза година датата на кампанията съвпадна с тази на Деня на Земята – 22 април.

Регламентът за участие беше същия като миналите години. Всеки желаещ можеше да донесе един или повече килограма пластмасови отпадъци, почистени и годни за рециклиране. За всеки килограм хората получаваха талон за една хартиена или две електронни книги от онлайн книжарницата. Максималният брой талони, които можеше да получи всеки, е 2 броя независимо от предаденото количество пластмаса. С тази мярка организаторите имат за цел да стимулират достъпа на по-голям брой хора до наличното количество книги.

Сред заглавията имаше книги от различни жанрове – приказки, романи, научнопопулярни, кулинарни… изобщо за всеки вкус по нещо.

Тази година за първи път партньор на инициатива е Европейската комисия, а нейното представителство в България бе подготвило специални издания за децата, които ще участват в инициативата. Един от приоритетите на Комисията е именно опазването на околната среда от замърсяване с пластмаси. Съгласно новите планове на ЕК всички пластмасови опаковки на пазара на ЕС ще бъдат рециклируеми до 2030 г., потреблението на пластмаси за еднократна употреба ще се намали, а преднамерената употреба на пластмасови микрочастици ще бъде ограничена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *