Над 50 поеха на велопоход из Бургас, и университетски преподавател се включи (СНИМКИ)

вело3

Група от над 50 души се включи във велопохода „Заедно“ в Бургас, който се организира за 3-та поредна година в подкрепа на хората с хемофилия. Сборният пункт беше площад „Тройката“, където в уречения час 11,00 се събраха десетки любители на колоезденето.

Сред участниците бяха и няколко руски граждани, както и група от бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, предвождани лично от доц. д-р Дончо Керемидчиев. Преподавателят от Факултета по обществени науки е известен като запален велосипедист.

Маршрутът на велопохода мина от пл. „Тройката“ към ул. „Гурко“, оттам в Морската градина и с финал до изграждащата се алея до Солниците. По същото време подобни шествие с велосипеди се провеждат и в София, Пловдив и Варна.

С велопохода „Заедно“ се отбелязва Световният ден на хемофилията. Събитието цели да информират обществеността за характера на заболяването и да подкрепят хората с вродени нарушения в кръвосъсирването и техните близки.

Велосипедния спорт не е избран случайно – колоезденето е един от двата препоръчителни спорта за страдащите от хемофилия, другият е плуването.