Мантинелата на пътя Бургас – Созопол спасила 130 живота за 9 години

Дончо Атанасов

Благодарение на поставената през 2008 г. мантинела в участъка от първокласния път I-9 Бургас – Созопол за 9 години са спасени 120 – 130 човешки живота от предотвратени челни катастрофи. Това е показал анализ на Агенция „Пътна инфраструктура“, изнесен от нейния председател инж. Дончо Атанасов при откриването на четвъртата годишна конференция „Безопасна пътна инфраструктура“. Дотогава на тази отсечка ежегодно в катастрофи са загивали по 15 души.

АПИ подготвя специална програма за повишаване на мерките за пътна безопасност за около 3 млрд. лв. през новия програмен период 2020 – 2027 г., е казал още инж. Атанасов. Той добави, че през 2015 г. на изградените нови магистрали са монтирани над 1200 км мантинели, нови пътни знаци и хоризонтална маркировка. През последните години се извършват превантивни ремонти на 400-500 км пътища годишно.

„За съжаление в момента, в който пътят се ремонтира, започват тежките пътнотранспортни произшествия. Трябва да обединим усилия за спиране или поне ограничаване на тежките пътни инциденти по републиканските пътища“, коментира Дончо Атанасов.

До края на май т.г. всички пешеходни пътеки по републиканската пътна мрежа трябва да се приведат във вида, посочен в нормативната уредба и съобразно указанията на Главния прокурор на България, съобщи шефът на АПИ. Според анализа на пътните участъци с най-много произшествия са 55 километра, които трябва да бъдат допълнително обезопасени.