Ученици и студенти от Бургас се потопиха в света на сериала „От местопрестъплението“

sdr

Ученици и студенти от Бургас се потопиха в света на култовия криминален сериал „От местопрестъплението“. Младежите и девойките гостуваха в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Бургас по време на проведения днес Ден на отворените врати в магистратурите.

Събитието започна с представяне на възможностите за разследване, които предоставя мобилната лаборатория на Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас. Гостите бяха посрещнати от говорителя на Апелативна прокуратура – Бургас Кремена Стефанова, която ги запозна начините на събиране на доказателства, които НПК допуска, средствата за сбирането им, както и реда, по който това се прави. Прокурор Стефанова заостри вниманието на аудиторията върху важността на процесуалния ред, по който се събират доказателства, тъй като той определя целия бъдещ ход на всяко дело. Думите ѝ бяха допълнени и от следовател Пенка Андреева, която заедно с специален екип показаха нагледно на гостите как се взима ДНК проба и отливка от следа от обувка на местопрестъпление, било то в пясък или друга среда, показано бе и как се обозначават гилзи и рани, уредите с които се вземат тестове за употреба на наркотици, както и лампите за осветяване на местопрестъпление.

Кулминацията бе куфарът с пособия за вземане на пръстови отпечатъци. На гостите бе показано нагледно как се прави снемане на дактилоскопни следи, а най-смелите от тях лично се подложиха на процедурата по вземане на отпечатъци. Дактилоскопни следи могат да се вземат не само от участници в престъпления, но и от свидетели, за да може те да бъдат изключени от кръга на заподозрените. Учениците и студентите не пропуснаха да направят сравнение с популярния телевизионен герой Хорейшо, а това бе предизвикано от показването на лупа, с каквото и той работил.

След демонстрацията студентите от специалност „Право“ в Бургаския свободен университет и  учениците от Английската гимназия се отправиха към кабинета на ръководителя на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров. Там учениците облякоха прокурорски тоги.

dav

В Окръжна прокуратура – Бургас гостуваха ученици от Математическата гимназия. Те бяха приети от говорителя на магистратурата Елгина Чалъмова. Тя разказа на гостите за актовете, които прокурорът може да издава, както и за конкретни дела от нейната практика. Най-честите въпроси на учениците бяха за начини на доказване на престъпленията „подкуп“ и „изнудване“, както и за компютърните престъпления.

В Районната прокуратура пък гостуваха възпитаници на Френската гимназия. Административният ръководител Иван Киров им обясни за мястото на Прокуратурата в съдената система, както и с функциите, които тя има. Неговият заместник Веселина Гайдажиева и нейни колеги разясниха на учениците отговорностите на прокуратурата по Гражданско-съдебния надзор, превенцията и наказуемостта за престъпленията, свързани с държане и разпространение на наркотични вещества сред непълнолетни и малолетни лица. Голямо внимание бе обърнато на компютърните престъпения, както на тези, свързани с изнудване от страна на педофили, както и за пари, което се прави все повече от зложелатели в интернет пространството.