Бургаски депутат се натъкна на незаконно сметище до Руен, животни разнасят зарази

ася пеева

Има ли нерегламентирано сметище до село Руен и предприети ли са мерки за извозване на отпадъците до друго депо. Това попита бургаският депутат от ГЕРБ Ася Пеева министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на днешния Парламентарен контрол.

В началото на април Пеева се натъкнала на сметище непосредствено до изхода на с. Руен по  пътя към селата Добра поляна и Снягово. Купищата битови, биологични и строителни отпадъци са изхвърлени видимо скоро и се простират до самия банкет на пътя. В приемния ден на народния представител местните жители споделили опасения, че бездомни кучета и диви животни разнасят биологични отпадъци, което създава опасност от зарази. Пролетните ветрове и дъждове създават условия за замърсяване на почвите, водите и въздуха. Живущи в Руен са алармирали още, че през топлите месеци на годината в района се разнася зловонна миризма, а височината на купчините смет затруднява видимостта на пътя. Село Руен е общински център и трафикът от и към него е активен целогодишно. Пътят, около който се намира нерегламентираното сметище, свързва планинските населени места с автомагистрала “Тракия” и черноморските туристически центрове.

„Наличието на сметище в такава близост до населено място, заплашва здравето на местните жители, създава предпоставки за екологични проблеми, уронва имиджа на страната ни пред преминаващите чуждестранни туристи“ – добави още Ася Пеева.

Общинското депо край с. Руен е експлоатирано в периода 1995-2015 г., след което започва пренасочване на отпадъците от община Руен към регионалното депо край с. Братово.

В отговора си министър Нено Димов се позова на писма между РИОСВ-Бургас и Община Руен от април 2018 г., в които се казва, че предстои третиране на останалите отпадъци на терен и рекултивация на територията. Това ще се случи по проект, за който има положително становище от екоинспекцията и е изпратен за изпълнение към Дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите.

Министър Димов е обещал, че РИОСВ-Бургас ще продължи да извършва стриктен контрол върху състоянието на депо Руен, в това число и развитието на проекта за рекултивация.