В Бургас стартира подписка за свикване на референдум за дейността на „Кроношпан“

референдум-1

Подписка за провеждане на референдум за дейността на завода „Кроношпан“ стартира днес в Бургас. Тя е организирана от Инициативен комитет за борба с мръсния въздух и е инспирирана от постоянните сигнали от граждани най-вече от комплекс „Славейков“, където се намира предприятието, за неприятна миризма, която се усеща почти ежедневно.

Предложените въпроси за референдум са два:

1. Пречи ли ви по някакъв начин, че дейността на завод „Кроношпан“ се намира на територията на гр. Бургас?

2. Искате ли дейността на завод „Кроношан“ да се измести извън населено място?

Искането в никакъв случай няма за цел да се затваря заводът и хора да остават без работа, уточни председателят на Инициативния комитет Стоян Грозев. Просто това е един начин гражданите на Бургас да кажат своето мнение искат ли завод като „Кроношпан“, който е глобяван неколкократно за констатирани нарушения, да бъде на територията на града. Ако бургазлии решат, че не искат комините на предприятието да димят буквално на метри от домовете им, то местната власт би трябвало да се съобрази с тяхното мнение и да се направи възможното дейността на „Кроношпан“ да бъде изведена извън границите на Бургас, на достатъчно безопасно място от домовете на хората.

За да стане референдумът задължителен, то трябва да се събират 20 000 подписа от жители само на община Бургас. Има вариант той да се проведе и при 10 000 подписа, но тогава за това трябва да решава Общинският съвет.

Подписката се провежда до 24 юни тази година. Няколко са местата, на които има оставени списъци. Основното е мобилният пункт, който днес се намира на ул. „Александровска“ пред ПИБ и ще се мести на различни места. Бланки има в жк „Славейков“ до бл. 112, в жк „Зорница“ в кафето до зала „Бойчо Брънзов“ и в бар на ул. „Патриарх Евтимий“ 59.

Едновременно с тази за референдума има и подписка за оставката на директора на РИОСВ-Бургас. Според Стоян Грозев причината е, че екоинспекцията досега не може да установи кой е точният източник на острите задушливи миризми, които се усещат често из цял Бургас.