Приключва реставрацията на храм от 14 век в Несебър, спонсорирана със 700 000 долара от САЩ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин е проверил на какъв етап са консервацията и реставрацията на емблематичния храм „Йоан Алитургетос“ в Стария Несебър. Връщането към нов живот на средновековната църква от 14 век на живописния полуостров се осъществява със средства от американското посолство в размер на 700 000 долара. По време на посещението е станало ясно, че се очаква до средата на май да приключат реставрационните дейности по църквата, съобщиха от Община Несебър.

Местният кмет Николай Димитров и Ерик Рубин са обсъдили възможността да бъде организирано официално откриване на консервирания и реставриран храм. Това съвместно събитие е било част от разговора по време на среща в представителното старо кметство, на която са присъствали съпругата на посланика Никол Симонс,членове на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ и общински служители.

Николай Димитров е подчертал, че Община Несебър полага неимоверни усилия и влага не малко средства за опазване на културно-историческото богатство на Стария град, който е на повече от 3200 години. Той е споделил с гостите си, че през последните години на полуострова са отворени за посетители общо 6 църкви.

Посланик Рубин пък е казал, че е щастлив да видя напредъка в Несебър и няма търпение да дойде за официалното откриване на църквата. Малко по-късно той заедно със съпругата си е разгледал някои забележителности на старинния град и е останал изключително впечатлен от видяното.

Консервацията и реставрацията на храма от 14 век се подкрепя от правителството на САЩ като част от Посланическия фонд за опазване на културното наследство (ПФОКН).