Учителка от Поморие е наградена за особени постижения при развитието на млади таланти във физиката

Руска Драганова-Христова

Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” отличи поморийката Руска Драганова-Христова с награда „Акад. Матей Матеев“ за изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката, съобщиха от морската Община. От всички кандидати в това направление Христова е класирана на първо място. Наградата ѝ е връчена в Плевен по време на Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Европейски измерения на българското образование по физика“.

Руска Драганова-Христова е завършила СУ „Иван Вазов” – Поморие и е носител на първа професионално-квалификационна степен. Тя е учител новатор и експериментатор, който непрекъснато работи с учениците си, като ги изявява на различни форуми. Провежда и ден на открита практика в училището, по време на който се реализират разнообразни опити с помощта на ученици, успешно превъплътени в ролята на асистенти и експериментатори. Именно в рамките на едно от тези занимания, тя и възпитаниците ѝ бяха изработили макет „Поморийски солници” в партньорство с Музей на солта – Поморие.

„Гордея се, че съм от град Поморие и съм завършила средното си образование в СУ „Иван Вазов”. Благодаря на учителите си, че чрез своята работа са допринесли за формирането ми като активна личност. Днес чрез цялостната дейност, която осъществявам в пряката си учителска работа, съвместно с ученици, родители и училищно настоятелство, допринасям за изграждане на младите хора като знаещи, можещи и активни личности“, споделя амбициозната преподавателка.