100 дарители са дали пари за реставрацията на паното на Строителния техникум в Бургас

Stroitelnia1

Благодарение на повече от 100 дарители – фирми и граждани, сред които бивши негови ученици, Строителният техникум събра необходимата сума за реставрация на фасадното си пано. То е изработено от художника Енчо Рачев преди повече от 55 години и изобразява майстор Кольо Фичето.

Кампанията беше подета в началото на годината заради лошото състояние на културно-историческата ценност не само за гимназията, а и за града. С подкрепата на Община Бургас и медиите каузата бе популяризирана, бе проведена и благотворителна изложба на творби на ученици.

Днес директорът на гимназията инж. Даниела Симеонова, помощник-директорът Минка Кюркчиева и председателят на Дружеството на художниците в града – Митко Иванов, подписаха договор за започване на възстановителните работи. Те стартират следващата седмица. Паното ще се реставрира от Дружеството на художниците под прекия надзор на автора и трябва да е готово до края на юни. Освен суми, гимназията получи дарение и в материали и труд. Скелето за реставрационните работи е осигурено от СМК-Монтажи.