Родилка в Бургас, за която цяла България събира кръв, вече е в стабилно състояние

krav

Пациентка Маргарита Драганова, която отключи ДИК синдром по време на раждане в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас, вече е в стабилно общо състояние, съобщиха от здравното заведение.

Родилката получи смъртоносната дисеминирана интравазална коагулация след еклампсия по време на раждането на второто си дете в събота сутринта. Няколко дни специалистите от болницата се бориха за нейния живот и за живота на бебето. Общите усилия на екипите на отделението по анестезиология и интензивно лечение с началник д-р Николай Игнатов, на отделението по акушерство и гинекология с началник д-р Валентин Ирмов и на отделението по неонатология с началник д-р Мария Търнева дадоха резултат и в момента показателите на младата майка и новороденото ѝ бебе се подобряват с всеки изминал ден.

Заради  кризисната ситуация в Бургас дойде и известният акушер-гинеколог д-р Георги Хубчев, който да оцени състоянието на пациентката и да прецени дали е необходима повторна операция. „Д-р Хубчев е методически ръководител на отделението по акушерство и гинекология в нашата болница и винаги се отзовава, когато имаме нужда от допълнително мнение. След извършена консултация и преоценка на състоянието на родилката, съвместно с началниците на ОАИЛ и АГО, д-р Хубчев прецени, че на този етап операция не е необходима“ – разказва управителят на университетска болница „Дева Мария“ д-р Даниела Георгиева.

Стотици хора от цяла Бълагрия се обединиха и дариха кръв за родилката. „До момента на пациентката са преляти десетки сакове кръв и кръвни продукти, като имаме готовност за още, ако се случи нещо непредвидено. Благодарим на стотиците хора, които се обединиха и показаха съпричастност, включвайки се в кръводарителската кампания“ – коментира управителят на болницата.

Докторите изказват изключителни благодарности за организацията и бързите реакции и към Кръвния център в Бургас, които работиха с удължено работно време, за да поемат желаещите кръводарители, както и към колегите им от Стара Загора, откъдето осигуриха допълнително кръв и кръвни съставки.

До момента лечението на родилката струва около 20 000 лв. „Уверяваме всички, че за младата майка не се пестят средства и правим всичко необходимо скоро да си бъде удома. С днешна дата терапията надхвърля неколкократно предвидената от Здравната каса клинична пътека за лечение на следродилни усложнения. Това нито ни е спряло, нито ще ни спре да дадем всичко, касаещо оперативна дейност, консултации, скъпоструващи медикаменти, изследвания и постоянно наблюдение, от които се нуждае пациентката“ – категорична е д-р Георгиева.