Станислав Лазаров показва „Рошав сън” пред бургазлии (СНИМКИ)

лазаров-2

Художникът Станислав Лазаров нареди в галерията на Дружеството на бургаските художници повече от петдесет платна. Те са обединени и концептуализирани от провокативното заглавие „Рошав сън”.

Това е шестата самостоятелна изложба на художника, която следва след „Между небето и земята” (Кишинев, 2011 г.), „Между сто лета” (Шумен, 2014), „Спокойно напрежение” (Бургас, 2014), „Битиета” (Карлово, 2015), „Квадрат(и)” (Мадрид, 2017). Освен в самостоятелни представяния, Лазаров участва в множество колективни вернисажи, както и в кураторския проект на Марина Владева „3-логии”, осъществен съвместно с художничката Елиза Божидарова-Цокова и Калоян Тодоров (Шумен, 2016; Севлиево, 2016).

Настоящата изложба включва натюрморти и абстракции, вдъхновени както от жизнения вихър на пролетта, така и от хаотичния и неповторим, рошав художествен свят на невероятния ни белетрист Йордан Радичков.

В картините на Лазаров всичко може да се случи, те са винаги очаквано неочаквани, провокативни, а понякога и парадоксални. И ако натюрмортите му са не толкова „мъртва природа”, колкото „застинал живот” (still life), и то застинал в мига на съвършенството, на хармоничния покой, абстрактната му живопис, изпълнена с бездни и пропадания, с висини и изкачвания, с онтологични търсения и епистемологични вглеждания, представлява подвижност от преливащи цветове и форми, от допиращи се и приплъзващи се светове, характерни за поетиката на Радичковия свят, „магмено подвижен”, „усукан и рошав”, прекрасно объркан.

И ако някога – в детството си – Радичков за кратко онемява, то днес, в бездумието на визуалните изкуства, тридесет и три годишният художник проговаря в платната си, за да сподели своите „нежни спирали” от изживени емоции и съзидателни стихии. Да бъде невероятен, да сънува невероятното, да го визуализира чрез езика на живописта – колорита, да придава форми на безформеното и да го трансформира в знаци и в послания – това е стремежът на Станислав Лазаров в поредната му изложба. Дали е успял – публиката ще прецени.

Изложбата може да бъде видяна в галерийното пространство на Дружеството на бургаските художници на ул. „Александровска” 22 до 30 април.