Стоп на престъпното издаване на бележки за неизвършени имунизации, призоваха на форум в Бургас

форум ваксини1

Да спре престъпното издаването на бележки за имунизации, които не са извършени. Това призова председателят на Комисията по здравеопазване в 44-ото НС д-р Даниела Дариткова по време на форум „Ваксини и здраве“ в Бургас. Тя допълни, че форуми като този са изключително полезни, защото в 21 век е важно информацията да е достоверна с точен източник. Така може да се противодейства на фалшивите новини, водещи до отклонения, които водят до рискове за цялото общество.

Д-р Дариткова напомни за горчивия опит от епидемията от морбили в България през 2009-2010 г. Тогава от „най-заразната сред заразните болести“ загиват 25 души, а 25 хиляди се разболяват.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев даде още статистически данни за заразените с морбили в последните години и подчерта, че предприетите мерки след 2010 г. за имунизация срещу болестта са дали сериозен резултат. Към момента България е страната с най-малко случаи на заразени и смъртни случаи от морбили на Балканите. През 2017 г. са регистрирани едва 164 заболели в страната, за сравнение с 460 болни и 26 починали в Румъния.

Европейската и световната практика е показала, че за да се гарантира в дадена страна да не възникват епидемии, е нужно 95% покритие на имунизациите. За да се постигне по-широко покритие в страната при най-рисковата група – ромското население, се използват много ефективно здравните медиатори. В последните години се появяват още две рискови групи – тези на икономическите мигранти – хора работещи извън страната, които не се регистрират по местоживеене и групата на антиваксиналните движения.

През 2017 г. Министерството на здравеопазването за първи път е попълнило държавния резерв с ваксини, отчете като успех главният държавен здравен инспектор. Той подчерта важността на това постижение, тъй като за целия процес от заявката през производството и до доставката на дадена ваксина са нужни между 1,5 – 2 години.

Една от най-важните теми, повдигнати на форума, беше нуждата от компетентна информация за ваксините, която да достига до родителите чрез личните лекари или през интернет.

“Децата стават заложници на родителите си, които на принципа “чух нещо” и “някой каза, че имунизациите са опасни” ги лишават от здравна защита. По данни на Световната здравна организация, през миналата година в света са загинали 1,5 милиона деца от липса на ваксини”, съобщи собственикът на бургаска болница Семир Абу Мелих.