Математик стана председател на Окръжния съд в Бургас за ден

съд

Млад математик стана председател на Окръжен съд – Бургас, а възпитаник на Английската гимназия зае шефското място в Районния съд в града. Това се случи вчера, когато в Съдебната палта имаше ден на отворените врати.

Над 200 ученици от 5 бургаски гимназии – Английската и Немска езикови гимназии, Природоматематическата гимназия, Гимназията за чужди езици, възпитаници на СУ „Иван Вазов“, както и студенти от двата университета в града посетиха сградата на съда в Бургас. Тогава бе реализирана и инициативата „Председател на съда за един ден“, когато ученици се превъплъщават в ролята на ръководители на съдилищата.

Съвместната инициатива на окръжния и районния съд се проведе по повод 16 април – Ден на Конституцията на Република България и празник на юриста. Затова и всички гости получиха като подарък Конституцията.

Сред гостите бяха и 20 ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ от гр. Карнобат, пред които бе представена медиацията като процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове. Съдия Пламена Върбанова, координатор в Центъра за медиация и спогодби към двете съдилища, представи ролята на метода в съдебната система. Медиатори от Центъра разиграха спорни казуси и ролеви ситуации, решими чрез медиация.

Други групи от ученици от бургаски гимназии и студенти посетиха открити съдебни заседания по наказателни дела. Съдията-докладчик Анатоли Бобоков отговари на въпросите на многобройните посетители след приключването на заседанията.

Инициативата „Ден на отворени врати“ на Окръжен съд и Районен съд в Бургас започна с посещение на ученици от 1 „б“ клас на бургаското Основно училище „Васил Априлов“. На малчуганите от иновативното школо по нагледен и увлекателен начин бе представена „Професията на мама и татко“. В Зала 1 на Окръжен съд – Бургас се проведе своеобразен съдебен процес, в който децата изпълняваха ролята на съдии, прокурори, адвокати и подсъдими. Под формата на игра, председателката на Районен съд – Айтос Мария Дучева, представи функциите на тези професии и какво се случва в съдебния процес.