Жителите на Извор в тревога от събарянето на местното училище. Ето отговора на Община Бургас

село Извор

Жители на бургаското село Извор са силно разтревожени от започналите дейности по разрушаване на сградата на бившето селско училище „Христо Ботев“. Макар и да не функционира като такова от 2003 г., хората твърдят, че предназначението на земята не е променяно. През годините са се обсъждали различни варианти сградата да бъде използвана, включително за зелено училище, старчески дом и др.

Смущението на жителите идва главно от това, че липсва каквато и да било официална информация защо се е пристъпило към събарянето на сградата и какво се предвижда да бъде изградено на нейно място. Затова те са информирали общинския съветник Георги Дракалиев, който от своя страна е внесъл официално питане до кмета на общината защо се извършват действия по събаряне сградата на бившето училище в с. Извор и какво е предвидено да бъде изградено на нейно място.

От 7dniburgas.bg потърсихме за коментар Община Бургас. От там отговориха, че в сградата, която е неизползваема от години, избухва пожар на 26 декември 2016 г. Впоследствие е назначена комисия, която установява нейното изключително лошо конструктивно състояние – покривната конструкция е изцяло компрометирана, липсват греди, а там, където има, са изгнили и пропаднали, липсва дограма, югозападната част на сградата е изгоряла.

Вследствие на лошо стопанисване през годините, строежът не отговаря на никакви нормативни изисквания за безопасна експлоатация, посочват от общинската администрация.

Изгорялата част на училището е премахната на 19 юни 2017 г. Впоследствие се налага събаряне и на останалата част, като единственото основание е безопасността на хората от селото. Теренът под сградата има едно-единствено предназначение – за образователно заведение. Друго там не може да се строи, категорични са от Община Бургас.