Предизвикват на състезание млади готвачи от Бургас, победителят получава 2000 евро стипендия

готвачи

Кулинарна академия HRC и българо-швейцарският проект ДОМИНО за дуално образование търсят най-добрите млади кулинарни таланти от професионалните гимназии в България. Конкурсът „Аз готвя най-добре“ ще отсее амбициозните и сръчни ученици, които вече учат за готвачи, за да определи най-талантливия сред тях.

Конкурсът е насочен към учениците, които учат за готвачи в дуалните паралелки по ДОМИНО в професионалните гимназии в Бургас, както и Стара Загора, Добрич, Перник и Сандански.

В първото издание на конкурса през 2017 петима ученици от Професионална гимназия по туризъм ,,Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас бяха сред единадесетте финалисти. От две години по ДОМИНО върви обучение по професията „готвач“ и в момента за нея се обучават общо 172 ученици, като повечето от тях имат практически занимания и готвят в престижни ресторанти.

В сегашното издание на конкурс до 1 май учениците трябва да направят видео на тема „Вкусно, здравословно и красиво“, в което до три минути трябва да покажат или разкажат интересни рецепти за ястия, виждания за авторско меню или дори мечтата си за собствен ресторант.

Жури от HRC Академия и проекта ще определи десетимата финалисти до 10 май. Онлайн-гласуване в социалните канали на Академията и ДОМИНО между 10 и 25 май ще определи единадесетия финалист.

Финалът е кулинарна надпревара и истинско готвене на 1 юни в кухнята на HRC, където шеф-готвачи на Академията и ръководителят на ДОМИНО ще определят най-добрите трима в конкурса „Аз готвя най-добре“.

Наградата за победителя е стипендия за обучение в Кулинарна академия HRC на стойност 2000 евро. Отличените с второ и трето място ще имат възможност за обучение по програми на стойност 1000 и 500 евро.

Проектът ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото”) подпомага навлизането на дуалното образование в България. Изпълнява се с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 1114 ученици в 32 училища в цялата страна се обучават по системата „учене чрез работа“ в общо осем професии, включително и за готвачи. 170 водещи български и чуждестранни фирми са партньори в проекта, осигурявайки на учениците практика за добиване на конкретни професионални умения и реална работа срещу заплащане.