Бургаският апелативен съд отпразнува 20-годишнината си с награди и музика (СНИМКИ)

магистрати

С тържествено Общо събрание за отчитане дейността през 2017 г. Апелативен съд – Бургас отбеляза 20 години от своето създаване. Събитието се проведе в зала „Георги Баев“ на Морското казино и бе съпътствано от изпълненията на млади бургаски творци и изпълнители.

Честването на светлата годишнина уважиха редица висши магистрати като Кети Маркова – съдия от Конституционния съд на Република България, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, членове на ВСС, председателите на апелативните съдилища в страната, областните управители на Бургас, Сливен и Ямбол, ръководители на съдилища и прокуратури от апелативния район и др.

В началото на тържеството председателят на Апелативния съд Деница Вълкова представи кратка историческа справка за създаването на апелативните съдилища в страната и за техните  правомощията. Тя подчерта ролята на видния български юрист Мелкон Мелконян за създаването на Бургаския апелативен съд.

Плакет по случай 20-годишнината на съда от името на съпругата на покойния съдия Мелконян, получи неговият родственик – инспектор Ивайло Драгиев, началник на РУ-Средец.

Персонални плакети по повод юбилея бяха връчени  на ръководителите на Апелативния съд на Бургас през годините Дора Чинева (от нейно име плакетът получи съдия Златина Иванова) и Яни Бахчеванов.

Признание за заслуги получиха и Веселина Костадинова – първият служител на съда, работила до 2006 г. като главен счетоводител, както и бившият съдебен секретар Желязка Дачева, отдала 43 години професионален живот на съдебната система, от които 20 години на Апелативен съд – Бургас.

Отчитането на дейността на съдилищата от апелативния район на Бургас за 2017 г. премина с кратка презентация, събрала в графики, диаграми и снимки най-важните моменти от Доклада, задълбочен и наситен с предложения към ВСС, ИВСС и МП. Съдия Вълкова акцентира върху добрите резултати за качество и бързина на правораздаването на съдилищата и отразените постижения на българското правосъдие в Информационното табло на ЕК и подчерта, че това не са произволни цифри, а данни от достоверни официални документи, които са леснодостъпни и могат да бъдат проверени от всекиго.

„Апелираме тези от политиците, представителите на медии и неправителствени организации, които необосновано критикуват съдебната система да положат усилия непосредствено да се уверят в достоверността на отчетените данни, като публично и недвусмислено  да отчетат устойчивостта на напредъка на съдилищата от района на Апелативен съд – Бургас, както и че всички съдилища в този апелативен район правораздават в съответствие с формалните усреднени критерии на европейските стандарти. Следва също да отчетат, че по конкретни направления, в това число приключването на съдебните процеси в разумни срокове, обезпечеността с информационни технологии и безплатен интернет достъп на гражданите до интернет страниците на съдилищата дори изпреварват редица от развитите държави – членки на Европейския съюз“, посочи председателят на Апелативен съд – Бургас.

Присъстващите можаха да разгледат картините на бившия съдия Димитър Димитров, специално подредени в залата за честването на юбилея на съда. За доброто настроение се погрижиха възпитаници на Музикалното училище в Бургас. Бургаският артистичен дух се понесе в залата с изпълнената от младия Стефан Куманов песен по текст на Недялко Йорданов „Момчето, което говори с морето“ и актьорския прочит на стихотворението на бургаския поет „Младостта се завръща“ от артиста и режисьор Пламен Каров. Участниците в събитието бяха поздравени и от вокална група „Изгревчета“. Малките таланти изпяха заедно с маестро Стефан Диомов емблематичната бургаска песен „Ах, морето“.